Familiemennesket

Udsnit af maleri af C.D.F. Reventlow med familie

 

Maleriet er domineret af C.D.F. Reventlow, hans hustru Sophie Frederikke Louise Charlotte von Beulwitz (1747-1822) og deres otte børn. Parret fik i alt tolv børn, hvoraf de ni overlevede forældrene. Udover forældre og børn ses også barnepigen i romantiseret folkedragt. En hest og en hund er også med. Græsstrå og vilde, gule blomster i forgrunden understreger, at selskabet befinder sig i det fri.

 

Billedet illustrerer C.D.F. Reventlows glæde ved at opholde sig i den nære natur. Scenen er uformel med legende børn og afslappet beklædning - ja, stemningen er næsten løssluppen. Maleriet minder mere om tidens naturlige, borgerlige familie-portrætter end de traditionelt opstillede adelige slægtsportrætter. Det eneste, der fremhæver de afbildedes høje status, er C.D.F. Reventlow selv. Centralt i billedet poserer han som familieoverhoved i den røde kammerherreuniform med Dannebrogsordenens hvide bånd. Med sin udstrakte arm synes han lige at have frigjort sig fra embedspligterne for at støde til familien udenfor.

 

I C.D.F. Reventlows fyrre år lange embedsperiode boede han med sin familie det meste af året i Amaliegade i København. Sjældent var der tid til at foretage den lange rejse til de lollandske besiddelser, men både han og hans hustru savnede livet på landet. Skitsen her skildrer derfor også C.D.F. Reventlow som privat familiemenneske og udtrykker hans længsel efter det enkle liv på landet - omgivet af familien. Drømmen blev til virkelighed ved hans afskedigelse fra sine embeder i 1813 - over tyve år efter færdiggørelsen af dette billede.

 

Maleren Nicolai Wolff arbejdede et par år for Reventlow-familien, hvor hans primære opgave formodentlig var at skabe et større gruppeportræt. Det eksisterer ikke i dag, og det er uvist, om det nogensinde blev realiseret. Der findes en række detaljestudier, og denne skitse kan give en idé om valg af motiv, komposition og stil. Netop sådan har lensgreven ønsket sig og sin familie skildret - og fastholdt for eftertiden.

 

Maleri af C.D.F. Reventlow med familie

Det Reventlowske familiebillede.
Skitse af Nicolai Wolff 1790.
Olie på lærred, 49,8 x 69,5 cm.
Inventar nr. 4