C.D.F. Reventlow

Portræt af C.D.F. Reventlow

Portræt af C.D.F. Reventlow - malet af Hans Hansen o. 1805

 

I farveholdning og psykologisk skildring er dette portræt fra ca. 1805 af C.D.F. Reventlow afdæmpet. Det ovale brystbillede føjer sig til 1700-tallets mere diskrete fyrste- og adels-portrætter. Det viser en mand i slutningen af 50'erne, med fokus på hans status som professionel embedsmand og standsmæssig adelsmand. C.D.F. Reventlow er afbildet som Ridder af Elefanten med det lyseblå bånd og den markante bryststjerne. Det var - og er stadig - den fornemste danske orden. C.D.F. Reventlow havde modtaget den få år før.

 

Den mørke dragt smelter næsten sammen med baggrunden, mens lyset leger med den hvide silke, det blå moiré og bryst-stjernens sølv og stene. Samtidig falder lyset på C.D.F. Reventlows grånende hår, de markante øjenbryn og de klare øjne med det faste blik. Det samlede indtryk af C.D.F. Reventlow er imidlertid ikke entydigt. På mange måder udstråler "Kæmpen" - som han blev kaldt i familien - ro, styrke og soliditet. Alligevel er det, som om der sniger sig en flig af resignation ind i portrættet.

 

C.D.F. Reventlow havde i tiden omkring maleriets tilblivelse problemer i sit embede. I en snes år havde han været toneangivende i dansk politik, og talrige reformer var blevet gennemført ved hans initiativ. Nu var han i stigende grad uenig med kronprinsens politiske kurs. Måske afslører portrættet - trods dets officielle karakter - netop den vanskelige situation, han befandt sig i på dette tidspunkt?

 

Portrætmaleren Hans Hansen var uddannet på Kunstakademiet i København og havde rejst en årrække i Europa. Rejserne var bl.a. finansieret af Fonden ad Usus Publicos, som C.D.F. Reventlow var direktør for. Kort efter H. Hansens hjemkomst til København i 1805 synes han at have udført dette portræt af sin velgører - måske som en erkendtlighed for oplevelserne i udlandet og bevis på, hvad han havde lært. Portrættet regnes for et af malerens bedste.

 

Maleri af C.D.F. Reventlow

Statsminister Christian Ditlev Frederik Greve Reventlow,
maleri af Hans Hansen 1805-06.
Olie på lærred, 67,5 x 52,5 cm.
Inventar nr.1