16. October 2019
Reventlow Museet

Foto: Ingris Riis

Pederstrup ramt af røggaseksplosion i oliefyr

En røggaseksplosion ramte tirsdag hovedbygningen på Pederstrup. Det skete kort efter klokken 8 om morgenen. Eksplosionen opstod som følge af en tilstoppet skorsten.

 

Det var museets brandsensorer, som alarmerede Nakskov Brandvæsen, og museets ansatte var hurtigt til stede. Brandvæsenet fik ikke brug for slukningsudstyr, da der ikke kunne konstateres nogen brand. Efter knap tre kvartes indsats og udluftning kørte brandvæsenet igen. Skorstenen er efterfølgende tilset af skorstensfejer, som har godkendt den til fortsat fyring.

 

Det er Museum Lolland-Falster, som driver Reventlow-Museet, og museets ansatte kunne konstatere sod i kælderen, men det ser ikke ud til at have spredt sig til de øvre etager.

 

Museum Lolland-Falster har tilkaldt konservatorer fra Bevaring Sjælland. De skal undersøge, om inventaret på etagerne over kælderniveau har taget skadet af sod og røg. Det ser ikke ud til at være tilfældet, da de ikke har kunnet konstatere synligt sod. Omkring skorstenen er der konstateret revner i pudset, og derfor skal bygningssagkyndige undersøge, om bygningen har taget skade og i hvilket omfang, ligesom årsagen til røggaseksplosionen skal undersøges nærmere.

 

Museum Lolland-Falster afventer konklusionerne af konservatorernes og de bygningssagkyndiges undersøgelser. De forventes at foreligge i løbet af de kommende par uger.