25. October 2018
Reventlow Museet

En rejsebibel vender hjem til Lolland

Det er en rejsebibel, der helt bogstaveligt lever op til sit navn, og som har en helt særlig historie og ikke mindst tilknytning til familien Reventlow, som nu vender hjem Lolland-Falster. Det sker med økonomisk støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen.

 

Museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, Jesper Munk Andersen, fortæller, at rejsebiblen igennem sin efterhånden 370 år lange historie er rejst ind og ud af Lolland-Falster ad flere omgange, inden den i sommer blev indlemmet i museets samling.

 

”Få årtier efter rejsebiblen, der er delt i to læderindbundne bind, kom ud af trykken, blev den erhvervet af den første kendte ejer”, fortæller Jesper Munk Andersen, der ikke lægger skjul på, at det er noget af et scoop, museet har gjort med erhvervelsen.

 

”Det var ikke en frøken hvem som helst, der kom i besiddelse af biblen. Ejeren var nemlig den højadelige Anne Sophie Ulfeldt, der ikke blot var niece til landsforræderen Corfitz Ulfeldt, men som i 1685 slog følge med kongedatteren Leonora Christine, da hun flyttede fra fangenskabet i Blåtårn på Københavns Slot og ind i det nedlagte kloster i Maribo”, tilføjer Jesper Munk Andersen.

 

I dronningens eje

Det var formentlig første gang, rejsebiblen var på Sydhavsøerne, men som historien skulle vise langt fra sidste gang.

 

”Fra frøken Ulfeldt kom biblen, angiveligt i dåbsgave, i komtesse Anna Sophie Reventlows eje. Anna Sophie Reventlow skulle i 1711 indskrive sig i Danmarkshistorien, først som Frederik IV’s elskerinde og hustru til venstre hånd og fra 1721 som landets reelle dronning”, siger Jesper Munk Andersen, der næsten får julelys i øjnene, når historien falder på dronning Anna Sophie.

 

For efter i ni år at have stået Frederik IV bi måtte hun se sig fjernet fra magten og København, da kongen døde i oktober 1730. Efterfølgeren, stedsønnen Christian VI, var langt fra begejstret for Anna Sophie, som fluks blev sendt i husarrest på Clausholm ved Randers, hvor hun frem til sin tidlige død i 1743 henlevede en tilbagetrukken og religiøs tilværelse.

 

”Og så skulle man jo ellers tro, at rejsebiblen for alvor kom i brug. Men det, tyder det ikke på, var tilfældet”, afslører museumsinspektøren og fortsætter:

 

”For biblen fremstår i dag næsten urørt og uden spor af brug. Guldmonogrammet på forsiden afslører dog, at den var i enkedronningen eje, og at hun trods alt må have værdsat den, om end hun formentlig fandt sit læsestof i sine andre religiøse bøger, af hvilke der fandtes talrige af i biblioteket på herregården”.

 

Ophold på Pederstrup

Fra Anna Sophie Reventlow arvedes biblen af hendes slægtninge, hvoraf flere nevøer var bosat på Lolland. Dermed kom biblen endnu engang til øen, hvor den stod i det righoldige bibliotek på Pederstrup frem til begyndelsen af 1900-tallet.

 

 ”I forbindelse med familien Reventlows afhændelse af sine lollandske besiddelser fra 1930 og frem skilte de sig også af med biblioteket her. Mens hovedparten af bøgerne blev solgt på en stor bogauktion i 1936, blev en række af bibliotekets topstykker solgt under bordet til private samlere”, fortæller Jesper Munk Andersen videre.

 

Deriblandt altså også rejsebiblen, der endnu engang levede op til sit navn og forlod Lolland-Falster igen.

 

Lige indtil i år, hvor rejsebiblen blev udbudt til salg hos et antikvariat i København, hvorfra museet erhvervede den, og dermed sikrer biblen varigt ophold på Lolland-Falster.

 

Med erhvervelsen af rejsebiblen sikrer Museum Lolland-Falster sig et vigtigt og væsentligt klenodie til sin samling. Ikke kun med det formål én gang for alle at fastholde biblen på Lolland-Falster, men også fordi rejsebiblen er en fantastisk kilde til forståelse af den religiøsitet, som igennem historien har præget dens ejere, og som sammen med den omskiftelige tilværelse binder dem sammen på tværs af historien.

 

Jesper Munk Andersen ser nu frem til at fordybe sig i biblens historie.