14. August 2018
Reventlow Museet

Frederik IV portrætteret af Bénoit le Coffre ca. 1720, Museum Lolland-Falster

En symbolsk salonaften

Torsdag d. 6. september byder Reventlow-Museet Pederstrup ind til årets sidste salon, hvor omdrejningspunktet er symboler. ”Symboler på velstand, på magt og på politisk overbevisning,” fortæller Jesper Munk Andersen, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster og den ene af aftenens to salonværter, og fortsætter, ”I museets enestående portrætsamling er særligt herrerne portrætteret med symboler, der skulle fortælle omverdenen om deres magt og indflydelse. Hermelinskåber, høje allongeparykker og militær beklædning var let at afkode for portrætternes betragtere, der dengang ikke var i tvivl om, hvem de så på, eller hvilken magt de besad”. Langt sværere er det i dag at afkode magthaverne – ikke fordi symbolerne er forsvundne, men fordi de har ændret karakter og er blevet langt mere subtile.

 

Og det er netop denne udvikling i symboler, som vi i aftenens salon vil dykke ned i,” fortæller aftenens anden salonvært, Anne Elmer, museumsformidler ved Museum Lolland-Falster. Selv om der i slutningen af 1700-tallet skete et skifte i de officielle portrætter af magtens mænd, der gik fra ydre staffage til indre styrke, når magt og indflydelse skulle portrætteres, og som bl.a. portrættet af C.D.F. Reventlow er et fint eksempel på, så går der alligevel en rød tråd gennem historien fra Frederik IVs overlæssede portræt til nutidens nøgterne pressebilleder af statsministeren.

 

For nok er der ved første øjekast langt fra enevældens gengivelse af monarken til de officielle portrætter af vores statsminister. Alligevel formår begge portrætter at udstråle autoritet og magt gennem de portrætteredes udstråling og ikke mindst brug af symboler”. En nobel habit, et mørkeblåt slips eller et dyrt armbåndsur er symboler, vi i dag måske ikke tillægger den store værdi, men som dog endnu udgør en sådan – ”en statsminister med langt hår, usoigneret tøj og ring i næsen er jo stadig for de fleste af os svært at forestille sig,” fortsætter Jesper Munk Andersen, der ikke blot ser frem til at fordybe sig i den historiske brug af symboler, men også glæder sig til at gå i dybden med nutidens hos både høj og lav. ”For ét er jo også, hvordan magten omgiver sig med symboler – og hvilke symboler der i dag er i brug – men hvordan forholder det sig med os almindelige borgere – kan vi sige os helt fri for brug af symboler i vores hverdag til at signalere status, velstand eller en politisk overbevisning?” afslutter Anne Elmer, der lover, at aftenens salon vil byde på alt fra kronregalier til ministerbiler, når symboler dengang og nu sættes i fokus.

 

Der er begrænset antal billetter til salonen. Prisen er 100 kr. inklusive kaffe/te og kage. Billetter kan købes online på Billetto.

 

For nærmere information kontakt Jesper Munk Andersen på: 25 59 34 57 / jma@museumlollandfalster.dk eller Anne Elmer på: 51 21 25 13 / ae@museumlollandfalster.dk

 

Hvor: Reventlow-Museet Pederstrup, Pederstrupvej 124, 4843 Torrig L.
Hvornår: torsdag d. 6. september kl. 19 – ca. 21
Pris: 100 kr. inkl. entré, kaffe/te og kage. Begrænset antal billetter.