25. June 2018
Reventlow Museet

Skønhed i sin reneste form à la 1762 – skatmester Carl Heinrich Schimmelmanns hustru, Caroline Tugendreich Schimmelmann (1730-1795).

I skønhedens tegn

Torsdag d. 5. juli byder Reventlow-Museet Pederstrup ind til årets anden salon, hvor temaet står i skønhedens tegn. ”I forlængelse af særudstillingen FACE på Stiftsmuseet har vi i år sat fokus på 1700-tallets portrætter på Reventlow-Museet Pederstrup,” fortæller Anne Elmer, museumsformidler ved Museum Lolland-Falster og idekvinden bag ophængningen af portrætkunsten i særudstillingssalen. ”Og når nu man betragter de skønne kvinder og noble herrer på malerierne, er det jo helt uundgåeligt ikke også at blive optaget af skønhedsidealer,” fortsætter Anne Elmer, der traditionen tro er vært for aftenens salon sammen med museumsinspektør Jesper Munk Andersen.

 

Hvad var mon tankerne bag skønhedsidealerne på malerierne – hvorfor fandt man pudderparykker smukke, hvad lå der bag kvindernes hvide teint, og hvad fik mænd til at iføre sig kalvekrøs og snævre silkestrømper? Spørgsmål er der nok af til 1700-tallets malerier, men hvordan forholder det sig mon egentlig i dag med skønhedsidealer?” spørger Jesper Munk Andersen, der både kan se mange ligheder og store forskelle mellem skønhed dengang og nu. I aftenens salon er det netop skønhedsidealerne, der dykkes ned i – både de kvindelige og mandlige af slagsen. Og særligt sidstnævnte har Anne Elmers interesse ”Igennem historien har særligt de mandlige skønhedsidealer været udsat for store udsving – tænk blot på de seneste årtiers metroseksuelle mandeidealer, hvor navnlig de unge mænds forfængelighed ikke står tilbage for kvindernes”. En direkte parallel til 1700-tallet, hvor magtens mænd ikke var bange for at sminke sig, bære silkestoffer og smykke sig med store juveler, som det blandt andet kan ses på en del af museets portrætter.

 

At mode handler om meget mere end det umiddelbart sete, kan en af historierne om C.D.F. Reventlow bevidne. Omkring år 1800 fik han nemlig ros af kronprinsen, fordi han som en moderne trendsætter droppede pudderet og klippede håret kort. En ros fra kongehuset, der viser, at skønhed – både kvindelig og mandlig – ikke kun handler om forfængelighed, men også er uløseligt forbundet med samfundsøkonomien og folkesundheden. ”Når det nu igen ikke længere er moderne at være gennemstegt solbrun, som det var tilfældet for 20-30 år siden, er det ikke kun fordi moden og idealerne skifter, men så sandelig også fordi myndighederne har fortalt os, hvor skadelige solens stråler er for vores hud – akkurat som majestæten i slutningen af 1700-tallet viste, hvor samfundsskadeligt det var at bruge penge på pudder og parykker i økonomisk dårlige tider, hvorfor C.D.F. Reventlows nye korte frisure fik ros med på vejen,” afslutter salonværterne, der glæder sig til en aften i skønhedens tegn.

 

Der er begrænset antal billetter til salonen. Prisen er 100 kr. inklusive kaffe/te og kage. Billetter kan købes online på Billetto.

 

For nærmere information kontakt Jesper Munk Andersen på: 25 59 34 57 / jma@museumlollandfalster.dk

 

Hvor: Reventlow-Museet Pederstrup, Pederstrupvej 124, 4843 Torrig L
Hvornår: torsdag d. 5. juli kl. 19 – ca. 21
Pris: 100 kr. inkl. entré, kaffe/te og kage. Begrænset antal billetter.