Falster - brohoved i Østersøen

Falster har med sin beliggenhed i Østersøen altid haft en funktion som brohoved mellem Europa og Skandinavien.

 

For mere end 10.000 år siden besøgte de første rensdyrjægere øen, hvilket fund ved Hasselø fortæller om. Funktionen som brohoved har sat en række tydelige spor på Falster, ikke mindst i form af de færgehavne, der blev etableret til befordringen af de mange rejsende og godstransporter mellem Falster og Sjælland og mellem Falster og Tyskland. Samtidigt er Falster også en grænseegn, hvilket især viser sig i området omkring Gedser, hvor to større militære anlæg stadig ligger i landskabet.

 

 

Koldkrigskontakt

 

Den kolde krig var særdeles nærværende for falstringerne på grund af den tætte beliggenhed til Østtyskland og færgefarten til Warnemünde. Specielt beboerne i Gedser fik følgerne af øst- /vestproblematikken helt tæt ind på livet, da tusindvis af flygtninge fra Østtyskland valgte Østersøen til flugtrute. Mindst 189 flygtninge omkom under deres bestræbelser for at komme til Vesten i lystbåde, kajakker, på luftmadrasser og surfebrædder, med hjemmekonstruerede - til tider ganske utrolige - fartøjer eller ganske simpelthen svømmende de ca. 50 km. over Østersøen.

 

Men for langt flere lykkedes flugten. Fra begyndelsen af 1950’erne og frem til murens fald i 1989 var det derfor hverdag for befolkningen på Sydfalster, at de på havnen eller ved stranden kunne møde flygtninge, der havde behov for omsorg, varmt og tørt tøj og ikke mindst varm kaffe, før det danske politi hjalp dem videre, som regel til Vesttyskland. Også fiskerbåde, de danske Tysklands-færger og ikke mindst det nu nedlagte Gedser Rev Fyrskib var involverede i redningen af de østtyske flygtninge.

 

Et par af disse redningsaktioner var meget dramatiske, da de blev opdaget af de østtyske vagtskibe, der patruljerede langs Østtysklands nordkyst. Gedser Rev Fyrskib lå ca. midtvejs mellem Danmark og Østtyskland og var dansk territorium. Derfor valgte mange flygtninge at sætte kursen mod skibet, - så mange, at mandskabet på fyrskibet ligefrem havde en fast rutine med at holde udkig efter flygtninge.

 

 

Interaktivt kort med udvalgte steder, der er værd at se nærmere på. Du kan zoome ind og klikke på punkterne, for at læse mere om hvert enkelt.