Udkantsdanmark set fra udkanten

Høstlandskab med traktor

 

"Udkantsdanmark" er et begreb, som ofte høres i den offentlige debat. Det bruges i mange sammenhænge - ofte med en negativ betydning. Debatten udspringer i landets største byer som København og Aarhus; men hvordan opleves den af de mennesker, der lever i udkanten?

 

Nedrivningstruede huse og affolkede landsbyer

I det fysiske landskab ser vi nedrivningstruede huse i både affolkede landsbyer og i det åbne land. Det er et velkendt problem i landdistrikterne. De problematikker, som vi i Danmark står overfor, er bl.a. at sikre en balance mellem bevaring og fornyelse i boligmassen - samt tiltrækning og fastholdelse af befolkning i landdistrikterne. De gamle funktionsbygninger, der relaterer til landbrugssamfundet, rives ned, og en del af landsbyernes historie og identitet går tabt. Nogle vurderer, at mange større landsbyer rundt om i landet formodentlig vil være væk om 50 år.

 

I de seneste årtier har "udkantsområderne" været i bevægelse. Skole og sygehusstrukturen ændres, arbejdspladser mistes, og vigtige funktioner forsvinder. Det har skabt vrede og frygt; men også mobilisering, såsom oprettelse af partiet Fælleslisten samt diverse modstandsbevægelser og foreninger, der arbejder imod bl.a. sygehus- og skolelukninger.

 

Museum Lolland-Falster og "udkanten"

Museum Lolland-Falster har i de seneste år arbejdet med dokumentation og undersøgelser af forskellige emner, der relaterer til landdistrikternes omstruktureringer. Det drejer sig bl.a. om undersøgelser omkring skolelukninger og nedrivninger af bygninger i landsbyer og i det åbne land. I forbindelse med det store Femernanlægningsarbejde ved Rødbyhavn, undersøger og dokumenterer museet en række ejendomme.