Vesterborg

Udgravning på Vesterborg borgbanke i 2007

Udgravning på Vesterborg borgbanke i 2007.

 

Voldstedet Vesterborg ligger i Halsted ådal, nær Nakskov. Det henligger næsten usynligt i landskabet, ødelagt af århundreders landbrug og byggeri. Står man i landskabet, kan man fornemme en niveauændring, hvor voldstedet lå, men bakken er ikke stor.

 

Af samme årsag har der været mange diskussioner om, hvor præcist voldstedet var lokaliseret. Svaret blev dog fastslået af en arkæologisk udgravning i 2007.

 

Ved undersøgelsen lokaliserede det daværende Lolland-Falsters Stiftsmuseum dele af borgbanken, en stenlægning samt voldgraven. Hele borgens areal vurderes at være omkring 40.000 m². Der blev ikke gjort fund af munkesten eller bygninger, men kulstof14-dateringer viste, at borgen havde været beboet i perioden 1040-1220.

 

Selvom Vesterborg først blev undersøgt arkæologisk i 2007, har man haft kendskab til stedet længe. I 1882 anlagde man en saftstation på borgbanken, og i den forbindelse skulle man være stødt på en palisade. Denne palisade blev ligeledes registreret ved en udvidelse af saftstationen i 1950. I dag ligger Vesterborg vandværk direkte oven på voldstedet.

 

Vesterborg nævnes i Valdemars jordebog ca. 1241, som 'Wæstærburgh'. Hvorvidt der er tale om borgen eller landsbyen, er dog svært at afgøre. Hvis der var en Vesterborg, må der formentlig ligeledes have været en Østerborg. Det vides da også, at Valdemar II bekræfter de ratzeborgske kirkeprivilegier fra Østerborgen. Denne borg er endnu ikke lokaliseret.