Eriksvolde

Middelalder _borg _6

Eriksvolde i Skåningshave ved Maribo.

 

Erikvolde er beliggende i Skåningshave skov et par kilometer vest for Maribo.

 

Voldstedet er markant med høje volde og dybe grave, der stadig er vandførende om foråret og efteråret. Det er et dobbelt voldsted. Bankerne måler 10x10 meter på topfladen. De to banker er omgivet af en voldgrav, der igen er omgivet af en c-formet, dobbeltkronet vold. Mod vest er den dobbeltkronede vold erstattet af en forborg. Uden om den dobbeltkronede vold endnu en voldgrav, herefter endnu en vold på anlæggets østlige side.

 

Der er i 1977 foretaget arkæologiske udgravninger på voldstedet, hvor man blandt andet fandt brostolper mellem de to borgbanker, samt i voldgraven over til forbogen. Ligeledes fandtes der spor efter en smedje, der var brændt på den nordlige borgbanke. Brostolperne kunne årringsdateres til perioden 1342-1344, hvor Valdemar Atterdag var konge.

 

Anlægget har ikke været færdiggjort og var ikke i brug særlig længe. Toppen af bankerne er meget små og ikke egnede til længerevarende beboelse.

 

Det menes, at anlægget er opført af Holstenerne. Netop i denne periode belejrede de Lolland, og vi ved, at Valdemar Atterdag på samme tid forsøgte at tilbageerobre landsdelen. Grundet den korte levetid for anlægget formodes det, at den er opført i forbindelse med en bestemt kampagne og har fungeret som base i området. Efter kampagnen var overstået eller tabt, er stedet forladt og er derefter gået ud af brug.

 

Der er offentlig adgang til voldstedet. Parker blot inde i skoven, så der ikke optages plads på Eriksholms jord. Ved indgangen til skoven skal man gå ad stien til venstre og følge stien langs skovkanten ca. 500 meter. Voldstedet ligger inde til højre.