Guderne repræsenterer kejsernes dyder

På de romerske mønter ses de romerske dyder personificeret i gudeskikkelser. Nogle mønter henviser også til en etableret gud i det romerske pantheon, mens andre trækker på velkendte genstande for at skabe associationer til noget guddommeligt. Guderne havde alment kendte genstande som kendetegn. 

 

Guden Salus, udskåret af mønt

Salus, guden for Roms sikkerhed og velvære, kendes på slangen, som hun fodrer med en Patera ved et alter. En patera er en lille drikkeskål, man brugte ved ofringer. Til højre ses Salus "skåret" ud af en mønt, og skaleret for at tydeliggøre billedet. Her, på bagsiden af, hvad der formentlig er en Commodus mønt, fortæller Salus om kejserens rolle i, at beskytte og bevare Rom.

 

Alter udskåret af Diva FaustinamøntTil venstre ses en henvisning til religiøs dedikation. Denne kommer fra bagsiden af en Diva Faustina mønt, og har formentlig haft til hensigt at henvise til hendes religiøsitet i livet, og kæde det med den nye guddommelighed i døden. Faustina den yngre var ikke kun hengiven for guderne, men blev også ophøjet i døden, som den gode romer og kejserinde hun var. 

 

De religiøse billeder kunne også give løfter om fremtidig fremgang i forbindelseUdskæring fra Marcus Aureliusmønt med kandidater til kommende kejsere. Her ses en Marcus Aurelius mønt, slået omkring 20 år før han blev kejser. På bagsiden er afbildet genstande, som henviser til overflødighed og rigelige ressourcer. Dette som følge af gudernes gunst. 

 

At forstå de romerske mønter
Antoninus Pius