Datering af mønterne fra Hillested

Mønterne fra Hillested inkluderer kejsere fra Vespasian (69-79) til Commodus (180-192). Billeder og tekster på mønterne bruges til at datere, hvornår mønten er slået. Derfra kan vi konkludere, at mønterne må være begravet, efter at den yngste mønt er slået. 

 

Mønterne fortæller os også noget om, hvordan kejserne gerne ville fremstå i deres samtid. Mønterne var en slags kommunikationsmiddel eller medie til at viderebringe kejserens storhed. Derfor angiver teksten kejserens succes i flere sfærer. 

 

De romerske mønter er ofte slået i forbindelse med en begivenhed f.eks. ved kejserens tiltrædelse, ved en stor sejr, til ære for et stort bygningsværk eller ved kejserens død. Når dette er angivet, hjælper det til en langt mere præcis datering af de enkelte mønter. Det kan være helt ned til det specifikke årstal, men også til en nærmere årrække.

F.eks. betyder Cos III, at den pågældende mønt er slået under kejserens 3. konsulat. Disse kender vi en stor del af, takket være de antikke kilder, og kan derfor ofte datere mønten mere præcist ud fra en sådan henvisning. 

 

Se mere om dette i linkene til højre på denne side.

 

 

 

Vespasian, Trajan og Hadrian
Antoninus Pius
Kejserindemønter fra Hillested
Saluti

Billedet her henviser til Salus, som stod for Roms sikkerhed og velfærd.