Romersk møntfund fra Hillested

Fundstedet samt mønternes spredning

 

Ved en gammel grusgrav nær Hillested er et romersk møntfund med 94 mønter opdaget via detektorfund. Mønterne har formentlig været gravet ned i en urne eller krukke, og er så blevet spredt efterhånden som dyrkningen af jorden har ødelagt beholderen og trukket mønterne med rundt i jorden. Et billede af området og mønternes spredning på fundstedet kan give et billede af, hvor oprindelsespunktet formentlig har været. Mønterne må være gravlagt efter 211, da den yngste mønt kan dateres til omkring dette tidspunkt. Dette er en mønt slået under Septimius Severus, som var romersk kejser fra 193-211 e.Kr.

 

På ovenstående billede ses fundstedet samt mønternes spredning. Mønterne er formentlig begravet tæt ved samlingen ved hjørnet af den lille sø, men da det har været en grusgrav, er det svært at sige, hvor meget der kan være gået tabt under arbejdet. Som det ses på billedet er der et "hul" mellem de to steder, mønterne har ligget. Dette "hul" svarer til en tidligere del af grusgraven, som ses på ældre kort.

 

Men hvordan er mønterne havnet ved Hillested? Det kan vi ikke vide med sikkerhed. Dog kunne et gæt være, at mønterne er nået til Danmark gennem handelsforbindelser, som krigsbytte, som løn til lejesvende eller som gaver til de lokale stormænd.