Hejrede Vold

Forårsbillede af Hejrede vold

Hejrede Vold ligger naturskønt ved Maribosøerne midt på Lolland.

 

Mellem Maribo-søerne på Midtlolland ligger ét af Danmarks største voldanlæg. Hejrede Vold blev formentlig opført omkring 550 e.Kr. og må have været et imponerende syn med sine store volde og dybe voldgrave.

 

De eneste synlige dele af voldanlægget er idag det ca. 300 meter lange, fredede stykke fra Hejrede sø til Kårup Vænger, samt det ca. 160 meter lange, ikke-fredede stykke ved Søholt. Afstanden mellem de to voldforløb er ca. 3,5 km og tilsammen indeslutter de et kæmpe område på ca. 5 km2. 

 

Den vestligste del af volden har ligget mellem Røgbølle Sø og Maribo Søndersø. Omkring 115 meter af denne del er bevaret ved godset Søholt, men er meget ødelagt af en afvandingskanal fra 1800-tallet.

 

Kort over voldområdet

Akvarel af de to voldes forløb ved Maribosøerne.

 

Udgravninger  Hejrede Vold blev første gang nævnt i 1850, hvor ejeren af Engestofte Gods omtalte volden. I 1944 foretog Nationalmuseet en lille udgravning i volden i Kårup Vænger. Der blev ikke fundet oldsager ved udgravningen, og desværre var er den eneste dokumentation af udgravningen en forenklet opmåling af snittet i volden. Udgraveren kunne dog konstatere, at der var tale om en dobbelt vold med en lav vold beliggende ca. 40 meter foran hovedvolden.

I 1995 og 1996 udgravede det daværende Lolland-Falster Stiftsmuseum igen volden i Kårup Vænger. Udgravningerne fandt sted i samarbejde med Lollandsprojektet, som var et aktiveringsprojekt i Lolland Kommune. Ved udgravningerne blev man klogere på voldens opbygning, men desværre fandt man heller ikke her oldsager. Et stykke trækul kunne dog kulstof 14-dateres til ca. 550 e.Kr.