Varusslaget

Maleri af slagmark

En slagmark

 

Forholdet mellem romere og germanere nåede et lavpunkt i sensommeren 9 e.Kr. Grænsen mellem Romerriget og de nordlige egne var endnu ikke fastlagt, men dette forsøgte romerne at ændre. De anlagde en række militæranlæg langs Rhinens bifloder, og sendte ekspeditioner ind i de germanske stammeområder. Germanerne svarede igen med flere angreb mod romerne.

 

Denne sommer kom det til et afgørende slag mellem Romerriget og et forbund af germanske stammer. Den romerske statholder Publius Quintilius Varus førte en hærstyrke på henved 30.000 mand igennem en dalsænkning ved Kalkrieser Berg, nær Osnabrück i Niedersachsen. Ved sin side havde han germaneren Arminius, der havde fået sin militæruddannelse i den romerske hær. Men Arminius' loyalitet var skiftet. Ruten gennem dalsænkningen var en del af en plan, som skulle lokke den romerske hær i et baghold.

 

I hemmelighed havde Arminius indgået en alliance med flere germanske stammer, som hellere end gerne ville gøre det af med fjenden fra syd. Dalsænkningen med de træklædte skrænter var ideelle forhold for de germanske krigere, men katastrofale for romerne. Blodbadet stod på i tre dage. Alle 30.000 romerske soldater blev dræbt, og Varus selv begik selvmord under slaget.

 

Nederlaget var et stort slag både for den romerske hær, og den romerske selvbevidsthed. Da Kejser Augustus i Rom fik de dårlige nyheder siges det, at han bankede hovedet ind i væggen og råbte:"Quinctili Vare, legiones redde!"- Varus giv mig mine legioner tilbage! De tre legioner - 17, 18 og 19 - blev aldrig genoprettet.

 

Forbindelser til Hoby?

Vi ved ikke hvordan det romerske drikkeservice kom i hænderne på manden fra Hoby. Men måske navnet 'Silius' er en ledetråd? Efter nederlaget ved Kalkriese, sendte romerne de efterfølgende år straffekspeditioner ind i Germanien, der ofte endte blodigt. Omkring år 16 e.Kr. ændrede romerne derfor deres politik over for de germanske stammer. I stedet for vold, anvendtes diplomatiske midler. I den sammenhæng spillede gaver en vigtig rolle i alliancedannelsen mellem romere og germanske stammeledere. Måske det var i denne sammenhæng, at manden fra Hoby fik overdraget det kostbare drikkeservice?