Gedser – Porten til Europa

Gedser stationsbygning

De to meter høje udstillingstårne synes små i det store og imponerende rum.

 

I regi af EU Interregprojektet Interface lavede Museum Lolland-Falster i 2012 udstillingen Gedser - Porten til Europa i samarbejde med Guldborgsund Kommune og Scandlines. Udstillingen kan ses i den flotte stationsbygning fra 1903, som siden februar 2013 igen er Scandlines terminal i Gedser.

 

Gedser er historisk set et vigtigt trafikalt knudepunkt på grænsen mellem det kontinentale Europa og Skandinavien og er samtidig en ganske almindelig mindre dansk provinsby. Byen opstod med havnen og færgerne i 1886 og voksede hurtigt efter jernbanetilslutningen i 1903. Bygningsmæssigt har jernbane- og færgetrafikken gennem Gedser sat et stort aftryk på byen, men også mentalt er trafikken vigtig for byens identitet. De fleste gedserborgere har gennem tiden arbejdet ved jernbanen eller færgerne eller med beskæftigelse afledt af disse. Gedsers godt 125-årige historie er i høj grad baseret på transport. Men også 2. Verdenskrig og den efterfølgende kolde krig har haft stor betydning, ligesom Gedser Station blev Danmarkskendt som 'Korsbæk Station' i TV-serien Matador, der rullede ind i de danske stuer første gang i 1978.

 

Foto fra indvielsen af udstillingen

Indvielsen af udstillingen og Scandlines nye færgeterminal i stationsbygningen fra 1903.

 

Gedser Lokalhistoriske Arkiv og Gedser Remise har været så venlige at udlåne billeder og effekter til udstillingen. Blandt andet kan man se et stykke af en jernbaneskinne, som formodentlig er fra sabotagen i Gedser kort før befrielsen i 1945.

 

Alle tekster i udstillingen er på dansk, tysk og engelsk.

 

Udstillingen Gedser - Porten til Europa  åbnede i 2012 og kan ses i Scandlines nye terminal i den gamle stationsbygning i Gedser i færgeterminalens almindelige åbningstid.