Før de store stengrave

Istidslandskab

Da isen smeltede efter sidste istid, begyndte forholdet mellem land og vand at ændre sig betydeligt frem til bondestenalderen, hvor forholdet stabiliserer sig og skaber konturerne af det, vi i dag kender som Danmark.

 

Lad os starte med begyndelsen – slutningen af den sidste istid: Isen forsvinder fra det område, der nu er Danmark, for cirka 15.000 år siden, og herefter vandrer der flokke af rensdyr ind i området. Mennesker følger hurtigt efter, da man på dette tidspunkt lever af jagt på rensdyr.

 

Lolland er et af de få områder i Danmark, hvor der er fundet spor af disse rensdyrjægeres bopladser, f.eks. ved Krogsbølle ved Nakskov.

 

Lige efter istiden så landområderne meget anderledes ud i forhold til i dag. Efterhånden bliver klimaet varmere, og Danmark bliver dækket af skov. I takt med at ismasserne smelter, ændrer forholdet mellem land- og vandområder sig gennem flere årtusinder, indtil Danmarks kystlinie ser ud nogenlunde som i dag.

 

Igennem disse tusinder af år lever menneskene af jagt og fiskeri, og derfor kaldes denne periode for jægerstenalderen. Man jager dyr som elg, urokse og vildsvin. Man bor i hytter og flytter rundt på forskellige steder i landskabet i løbet af året. Man laver redskaber af flint, ben og tak .  Man har et enkelt husdyr, nemlig hunden. I den senere del af jægerstenalderen begynder man at lave lerkar.

 

For omkring 6000 år sker der en stor ændring i den måde man lever på: Folk bliver bønder i stedet for jægere, og vi går således ind i den periode, der kaldes for bondestenalderen. Man dyrker korn (hvede og byg) og holder flere husdyr (kvæg, svin og får). Man bor fast på det samme sted året rundt i egentlige huse. Man laver lerkar og flintøkser, der ser anderledes ud end før.

Stenalderen - Halskov Vænge
Dysser og jættestuer
Efter de store stengrave