Den kolde Krig på Spidsen

En østtysk patruljebåd fotograferet fra Gedser Rev Fyrskib

En østtysk patruljebåd fotograferet fra Gedser Rev Fyrskib

 

Hvor: Gedser Marinestation, Gedser Fyrvej 5, 4874 Gedser

 

Afslutningen af 2. verdenskrig blev starten på Den kolde Krig med opdeling af verden i øst- og vestmagter.  USA og dets allierede på den ene side og Sovjetunioen og Warszawapagtlandene på den anden.

 

Sovjetunionen og Warszawapagten havde af både militære og industrielle årsager brug for adgang til verdenshavene. Warszawapagten havde op til 80 % af sin flåde liggende i Østersøen og måtte derfor passere gennem Øresund eller Storebælt på vej til og fra verden. Her lå Danmark som en prop, hvilket både Danmark og dets NATO-allierede - men også Warszawapagten - var meget bevidste om.

 

Allerede i fredstid lagde begge sider derfor krigsplaner og opretholdt et højt beredskab rundt om Østersøen, som dermed blev et brændpunkt i konflikten mellem øst og vest med en enorm opbygning af militær styrke på begge sider.

 

Langs de polske og østtyske kyster blev der opbygget store flåde- og flybaser - bare ét minuts flyvetid og én times sejltid fra Gedser. Herfra kunne militære styrker hurtigt rykke mod Danmark. Tilsvarende opbyggede Danmark og NATO et forsvar, som i fredstid skulle kontrollere og i en krig skulle standse Warszawapagten på vej ud af Østersøen.

 

Intet tyder på, at nogen af siderne havde planer om at indlede en krig. Men begge siders krigsplaner viser med al tydelighed, at skulle krigen komme, var begge sider klar. Uanset om truslen var reel eller ej, blev den opfattet sådan, og Gedser blev en vigtig brik i konflikten.

 

Læs mere om Østersø-flygtningene

Hør lyddramaet om Efterkrigstid og samtid
Gedser Marinestation
Flugt over Østersøen
Kort over Gedser Marinestation