Gyldne tider

Gravhøjene ved Svanevig

Gravhøjene ved Svanevig

 

Bronzealderen er den første periode i den danske forhistorie, hvor brugen af metal til fremstillingen af redskaber og smykker for alvor blev udbredt herhjemme. Som navnet på perioden antyder, var det især bronzen – en legering af grundstofferne kobber og tin – der vandt indpas.

 

I begyndelsen af bronzealderen blev dette nye metal næsten udelukkende anvendt til redskaber og våben. Men inden for ganske få hundrede år blomstrede en rig og yderst sofistikeret metalkultur op, som manifesterede sig ikke blot i nye våbenformer, men også i et overdådigt smykkeudstyr til både mænd og kvinder. Behovet for bronze gjorde det nødvendigt at foretage lange rejser sydpå, idet råmaterialet ikke var tilgængeligt i Sydskandinavien.

 

Forbindelsesnetværket mellem Norden og resten af Europa strakte sig så langt som til middelhavsområdet. På mange måder var man derfor i bronzealderen vidne til de første spæde skridt i retning af en mere globaliseret verden.

 

Et af de tydeligste spor efter bronzealderen i Danmark er de monumentale gravhøje, som blev rejst over datidens elite. I disse høje blev bronzealderens stormænd og -kvinder begravet iført deres prægtigste udstyr: dragter vævet af uld, fornemme våben og smykker af gyldent bronze.

Bronzealderen - Svanevig
Sværdet - våben og symbol
Fjerne forbindelser