1920 - Folkeafstemningerne

Stemningsbillede fra Oldenburger Wallmuseum

Stemningsbillede fra Oldenburger Wallmuseum

 

Gratis online kursus

I forbindelse med det grænseoverskridende dansk-tyske museumssamarbejde NORDMUS udbydes der nu gratis online kurser, der skal belyse og uddybe den fælles dansk-tyske kulturhistorie.

 

I den dansk-tyske grænseregion er vi vant til den tætte kontakt, der er mellem landene i dag, hvor der er jernbane, broer, motorveje og færger, der kobler landende sammen, og snart vil der også være en tunnel. Men historien viser, at der altid har været en tæt kontakt i denne region, som omfatter det nordlige Tyskland og det sydlige Danmark. Mange ideer fra det europæiske fastland har bredt sig op igennem regionen, ligesom dansk kultur har spredt sig sydpå.

 

Dette andet kursus er en indføring i begivenhederne i forbindelse med folkeafstemningerne i Slesvig i 1920, hvorved fastlandsgrænsen mellem Danmark og Tyskland blev lagt fast, og hvor de to mindretal - et dansk i Sydslesvig og et tysk i Nordslesvig - opstod.

 

Hvad kan du forvente af dette kursus?

Kurset henvender sig til alle, som interesserer sig for Slesvig-Holstens historie i spændingsfeltet mellem de nationale bevægelser. I det 19. århundrede opstod sådanne spændinger på grund af en stigende national bevidsthed i forbindelse med liberale krav om repræsentative statsforfatninger. Denne baggrund og det 19. århundredes konflikter gennemgås i det første kapitel.

 

Kurset beskriver vejen frem mod beslutningen og selve grænsedragningen. Det beskriver de løsninger, som i de efterfølgende årtier ikke var helt uproblematiske. Deltagerne vil komme til at arbejde med et alsidigt materiale og med forskellige typer af opgaver.

 

Du kan tilmelde dig og læse mere om kurset her

 

 

Logo Interreg

Kurset er en del af Interreg Deutschland-Danmark

NORDMUS - dansk-tysk museumsforbund