Pressemeddelelse 15. juni 2020

Rejs med pigen Lola gennem stenalderen i udstillingen LOLA på Museum Lolland-Falster. Lad dig fascinere af den verden, hun levede i for knap 6000 år siden. Det var en verden meget ander-ledes end vores. Det var en verden med en anden livs-form og andre forestillinger om livet og døden. Det var en verden i forandring. Det var dengang, vi blev bønder.

Mød stenalderpigen Lola i ny udstilling på Museum Lolland-Falster i Maribo

Fortællingen om, hvordan vi blev bønder, fortælles gennem stenalderpigen Lolas øjne i den æstetisk flotte og velformidlede udstilling LOLA, som åbner i Maribo 26. juni.

Rejs med pigen Lola gennem stenalderen. Lad dig fascinere af den verden, hun levede i for knap 6000 år siden. Det var en verden meget anderledes end vores. Det var en verden med en anden livsform og andre forestillinger om livet og døden. Det var en verden i forandring. Det var dengang, vi blev bønder.

Vi kender Lola fra et lille 5700 år gammelt stykke tyggegummi af birkebarksbeg, som viste sig at rumme skyggen af Lola. Det lykkedes forskere at trække hendes DNA ud af begklumpen. Pigen havde mørk hud og hår og blå øjne, og hun havde spist gråand og hassenødder.

Den historie gik verden rundt, og nu kan folk se tyggegummiet med deres egne øjne. Det har nemlig fået en central plads i den ambitiøse udstilling LOLA, som Museum Lolland-Falster åbner den 26. juni på Stiftsmuseet i Maribo.

Gennem tunnelen til fortiden
Udstillingen er skabt på baggrund af de enestående og meget velbevarede fund, som arkæologerne har gjort i en gammel stenalderfjord ved Rødbyhavn forud for etableringen af den faste forbindelse til Femern.

Det er udgravninger, som har rykket på vores forståelse af stenalderen, og det er et fremragende eksempel på, hvordan store anlægsarbejder, som her tunnelen til Femern, bidrager til ny viden om vores fælles historie og oprindelse.

Meget symbolsk er indgangen til udstillingen formet som et tunnelelement, der leder ind til en introduktion til de arkæologiske udgravninger. Her indleder gæsten sit besøg med en lille animeret film om DNA og Lola.

Derefter møder de den verdensberømte lille klump tyggegummi og får mere at vide om Lola og den tid, hun levede i, hvor årtusinders livsform som jæger-samler var under forvandling. Lola selv nedstammede genetisk fra de jæger-samlere, som havde boet i området i årtusinder, men hun levede på et tidspunkt, hvor landbruget var kommet til landet.

Gennem en række tableauer, som fysisk gengiver skoven og fjorden, hun levede ved, får vi fortællingen om de 1000 år det tog at skifte fra jagt og fiskeri til landbrug. Det var en langsom proces, hvor impulser kom udefra. I udstillingen illustreres det med en økse fremstillet af bønder i Centraleuropa, men brugt af jæger-samlere i Danmark.

Fodspor og fiskegærder
Udstillingen viser, hvordan Lolas folk fiskede med fiskespyd og ålelystre og satte flettede fiskegærder i havet som led i avancerede fiskefangstanlæg. Selv de fodspor, en fisker satte i fjordbunden, er bevaret og udstillet. Meget velbevarede buer og skæftede pilespidser fortæller sammen med knogler fra jægernes byttedyr om jagten, der sammen med fiskeriet var de oprindelige stenalderfolks livgrundlag.

Landbruget kom for godt 6000 år siden. For bønderne var flintøkser, som den flintøkse med bevaret skaft, der vises, det vigtigste redskab. Med den fældede de skoven. Bønderne dyrkede korn. Nye dyr kom til Danmark, og udstillingen viser et kranie af en ged, hvor en del af hjernen stadig er bevaret.

Udstillingen giver også et sjældent indblik i stenalderens ritualer. Arkæologerne har udgravet et område med ofrede dyr, herunder de hunde, der vises, og som blev ofret sammen med lerkar, paddelårer, spyd. Selv den skæftede flintøkser var stukket ned i fjordbunden som et offer.

Hvor udstillingen begyndte i stenalderjægernes urskov, slutter den af i en rekonstrueret jættestue, som markerer afslutningen på den tusindårige proces det var at blive bønder. På det tidspunkt var Lola for længst død og borte.

Det statslige tunnel-selskab Femern A/S har været med til at udvikle udstillingen, der er blevet til med støtte fra Augustinus Fonden og Lemvigh-Müller Fonden.

Udstillingen åbner for publikum 26. juni på Stiftsmuseet i Maribo, Banegårdspladsen 11, 4930 Maribo.

Billetter skal købes via museets hjemmeside.

Udstillingen er åben for fremvisning for pressen fra den 22. juni efter aftale med kommunikationskonsulent Henrik Schilling, tlf.: 30612064

For yderligere kommentarer og interview kontakt:

Ulla Schaltz, direktør for Museum Lolland-Falster: Tlf.: 25 59 34 54. E-mail: uls@museumlollandfalster.dk

Marie Brinch, museumsinspektør Museum Lolland-Falster: Tlf: 52 51 30 72. E-mail: mb@museumlollandfalster.dk

Henrik schilling, kommunikationskonsulent Museum Lolland-Falster. Tlf.: 30612064. E-mail: hes@museumlollandfalster.dk

--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--

Pressebilleder:

Skæftet flintøkse fundet stukket ned i fjordbunden.

Billedtekst: Skæftet flintøkse fundet stukket ned i fjordbunden.

 

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld