Pressemeddelelse 30. januar 2020

Foredrag om de arkæologiske udgravninger ved Rødbyhavn forud for etableringen af den faste Femern Bæltforbindelse på Stiftsmuseet i Maribo d. 19. februar.

Fantastisk – fund – femernudgravninger – foredrag

Foredrag ved Bjørnar Måge, museumsinspektør og arkæolog ved Museum Lolland-Falster på Stiftsmuseet i Maribo

I en nærliggende fremtid bliver Lolland forbundet med Europa via den faste Femern Bæltforbindelse. Men kontakten til kontinentet er ikke noget nyt, hvilket resultaterne fra de arkæologiske udgravninger øst for Rødbyhavn gentagne gange har bevist.

De seneste otte års arkæologiske undersøgelser i anlægsområdet for den kommende Femernforbindelse har givet os ny viden og en mere nuanceret forståelse af livet for de mennesker, der i sten- og bronzealder beboede det sydlige Lolland,” fortæller aftenens foredragsholder Bjørnar Måge og fortsætter: “Nye naturvidenskabelige metoder i form af dna-analyse har givet os mulighed for at komme helt tæt på enkeltindividet LOLA, og deponeringsskikke giver os indblik i datidens menneskers tanker og forestillingsverden, mens større konstruktioner som fiskegærder vidner om lyst og evne til at organisere sig og investere i fremtidigt afkast.”

De arkæologiske udgravninger har genereret en enorm mængde af fund, data og dermed viden om områdets historie gennem tusinder af år. “Vi arbejder stadig med de mange fund og bliver hele tiden klogere. Vi får sat fundene ind i en sammenhæng, får resultater af naturvidenskabelige analyser, og lige så langsomt bliver fortiden virkelig. Virkelig på en måde, vi kan forstå i dag. Vi ser, at de mennesker, der levede ved Lollands kyst, var mennesker ligesom du og jeg. De havde en hverdag, hvor de skulle skaffe mad til deres familie, de var afhængige af klimaet, og de blev påvirket af de tendenser, der strømmede igennem Europa, hvor nye ideer, tanker og metoder konstant forandrede livet og identiteten for datidens mennesker.”

Aftenens foredrag vil dykke ned i liv og virke for stenalderens og bronzealderens mennesker og give et indblik i, hvordan det var at leve på Lolland for mange tusinde år siden.

Da der er et begrænset antal pladser, skal billetter købes på forhånd. Dog sælges resterende billetter i døren.

Billetter kan købes via Turistinformationen i Maribo, via Museum Lolland-Falsters hjemmeside og online via https://place2book.com/da/sw2/sales/1701hrxy8i

For nærmere information kontakt: Bjørnar Måge på 52 51 30 76 / bjm@museumlollandfalster.dk

Hvornår: 19. februar kl. 19.30
Hvor: Stiftsmuseet, Banegårdspladsen 11, 4930 Maribo
Pris: Voksne 75 kr., børn u/18 år 25 kr.

--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--

Pressebilleder:

Arkæologer i udgravningen

De arkæologiske udgravninger øst for Rødbyhavn har genereret enorm viden om livet ved Lollands kyst i stenalderen. Foto: Museum Lolland-Falster.

 

 

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld