Pressemeddelelse 13. september 2016

C.D.F. Reventlows rejseguide fra 1770 er igen at finde på Pederstrup, efter den har været fraværende i 70 år. Rejseguiden er købt ved en bogauktion hos Bruun Rasmusen i København.

En rejseguide kommer hjem

C.D.F. Reventlows rejseguide fra 1770 er igen at finde på Pederstrup

Ved sidste uges bogauktion hos Bruun Rasmusen i København erhvervede Museum Lolland-Falster et betydningsfuldt værk til museets samlinger på Reventlow-Museet Pederstrup. Et værk, der kan være med til at kaste nyt lys over et centralt fænomen i 1700-tallets adelskultur, nemlig de dyrt anlagte og omfattende dannelsesrejser.

Det drejer sig om købet af C.D.F. Reventlows rejseguide til Flandern og Brabant, der i august 1770 blev taget i brug, da den unge adelsmand i selskab med sin lillebror indledte den sidste del af deres rundrejse i Europa efter et længere ophold i England.

Rejseguiden blev første gang læst d. 19. august 1770, da Reventlow rejste fra den franske by Lille til Gent i det nuværende Belgien. Sammen med C.D.F. Reventlows rejsedagbøger giver guiden således et enestående indblik i indholdet af de dannelsesrejser, som unge, velstående adelsmænd som Reventlow i midten af 1700-tallet blev sendt ud på”, beretter Jesper Munk Andersen, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, der er begejstret over at kunne indlemme guiden med den franske titel Voyage pittoresque de la Flandre et du Brabant i museets samlinger på Pederstrup.

Rejseguiden, der er skrevet af den franske forfatter Jean-Baptiste Descamps og udgivet i Paris 1769, året før Reventlow rejser ind i Flandern. Den fortæller ikke blot noget om, hvordan en dannelsesrejse i 1770 foregik, og hvad der blev set, men idet Reventlow sirligt har forsynet guiden med bemærkninger og understregninger, kan vi også komme helt tæt på hans rejseoplevelser. Dermed kommer vi ind under huden til de tanker og idéer, som han gjorde sig i netop denne periode af sit liv, hvor hans personlighed og interesser blev dannet. Det er således sjovt at bemærke, at Reventlow, der indtil nu i forskningen primært er blevet tilskrevet industrielle, teknologiske og samfundsinteresser, under sin dannelsesrejse tilsyneladende også var dybt optaget af kunst og særligt af malerisamlinger”, fortsætter Jesper Munk Andersen, der indtil videre kun overfladisk har undersøgt rejseguiden.

”Det kunne dog tyde på, at Reventlows uddannelse og interessefelt var langt bredere og langt mere facetteret, end vi i dag går og forestiller os. Hans, og særlig hans lillebrors, fokus på sammenkoblingen af landbrugsteknologiske forbedringer og almen uddannelse under de senere igangsatte landboreformer, hvor hjerne og hjerte skulle dannes til et hele, genfindes således også i deres egen dannelse. Når vi studerer de efterladte dokumenter fra deres dannelsesrejse som rejseguiden, går begejstringen for det nyttige og fremdriften således hånd i hånd med glæden over det skønne og historiske”, afslutter Jesper Munk Andersen.

Rejseguiden, som Reventlow brugte på samme vis som vore dages guider, om end med et langt mere kunstnerisk sigte, blev i 1936 solgt ved en større auktion i København over familien Reventlows bogsamling. Det er således præcis 70 år siden, at guiden sidst stod på bogreolen på Pederstrup. En placering, som den igen skal indtage, når guiden om kort tid igen er at finde på Reventlow-Museet Pederstrup.      

--*--*--*--*--*--*--*--*--*--*--

Pressebilleder:

Titelbladet på C.D.F. Reventlows rejseguide fra 1770

På rejseguidens titelblad har C.D.F. Reventlow noteret sit navn og årstallet 1770. MLF01883X0000001

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld