Dannelsesrygsæk for ALLE

Børn i gang med at prøve kræfter med at grave vaskeægte stenalderfund frem.

Tingfinder På dannelsesrygsækkens forløb om stenalderen møder børn de arkæologer, der dagligt finder nye fund fra fortiden og skaber ny viden om vores fælles historie. Her er børn i gang med at prøve kræfter med at grave vaskeægte stenalderfund frem.

 

I løbet af det kommende skoleår skal alle tredjeklasseelever i Guldborgsund og Lolland kommuner på besøg i Museum Lolland-Falsters udgravning ved Rødbyhavn. Her skal de møde nogle af de arkæologer, der hele tiden finder nye ting fra fortiden. Gennem leg og øvelser arbejder børnene med stenalderen.

 

Vi lærer bedst når vi leger

Vi lærer bedst, når vi leger. Derfor er al vores undervisning bundet op på aktiviteter og leg. Eksempelvis skal børnene bygge deres egen jættestue af kæmpestore (flamingo)sten.

 

Eleverne skal møde arkæologerne og historien ved markerne ved Rødbyhavn. Fordi det er her, fortiden bogstaveligt talt vælter op af jorden. Det fortæller bl.a. arkæolog og udgravningsleder Peter Deichmann, som tog lærerne med ud til udgravningerne:

 

”Jorden på Lolland passer godt på sine ting. Det, vi finder, er i utrolig god stand. Og der er meget af det. Det giver os et indblik i det liv, vores forfædre har levet. Vi kan se, de har levet i en tid, hvor forskellige kulturer har været til stede: jægerfolket og de fremmede fra syd, der havde lært at dyrke jorden. De har stået midt i en brydningstid.”

 

Dannelsesrygsækken skal vække børns nysgerrighed. Hos vores allertidligste forfædre kan vi se, hvordan man har forholdt sig til store forandringer.

 

Før, under og efter besøget

For at styrke børns museumsbesøg arbejder vi med både at skabe en legende og fortællende tilgang til historien samt at brede besøget ud.

 

Som en del af forløbet er der udarbejdet et undervisningsmateriale, som tager udgangspunkt i den nyeste forskning. Det har bl.a. resulteret i historien om stenalderpigen Lola, som også er hovedperson i den nye udstilling på Stiftsmuseet i Maribo.

 

Gennem Lolas øjne kan børnene arbejde med stenalderen før besøget. Efter besøget findes der stenalderopskrifter og opgaver.

 

Du finder undervisningsmaterialet her.

 

Kulturtjenesten

Dannelsesrygsækken er forankret i Kulturtjenesten, der er et samarbejde mellem Lolland og Guldborgsund kommuner. Det sikrer bl.a., at alle børn på Lolland og Falster får et besøg på en kulturinstitution - hvert år. Du kan læse mere om Kulturtjenesten her.

Film om Lola