Guldalder og grundlov - 1800-1870

Tilbage til bondesamfundet

 

På Frilandsmuseet i Maribo tager vi en tur tilbage i tiden, til før industrialiseringen for alvor forandrede det traditionsbundne landbosamfund, der havde præget Danmark gennem generationer. Oplev livet på landet i de lavloftede rum og få et indblik i, hvordan samfundet var strikket sammen for 2-300 år siden. For at komme i den rette stemning besøger vi naturligvis de gamle bindingsværkshuse, der er med til at sætte den helt rette stemning for oplevelsen.

 

Anne-Lotte Sjørup Mathiesen

Foredragsholder: museumsinspektør Anne-Lotte Sjørup Mathiesen

 

Hvad gemmer sig bag træerne?

 

Åmænd, mosekoner og ellefolk. Spøgelser, hekse og gårdboer. 1800-tallet myldrede med magiske væsner, der for mange var virkelige farer, som man måtte tage sine forholdsregler overfor.

 

I foredraget fortælles om de mange væsner, deres natur, og hvad man kan gøre for at undgå, at de får magt over en.

 

Den store landforvandling

 

Historien om en af de mest indgribende reformer i danmarkshistorien, udskiftningen af landbrugsjorden i perioden omkring 1800. Foredraget fortæller om, hvorfor og hvordan jordene blev udskiftede, og hvis det ønskes, kan foredraget tage sit udgangspunkt i en bestemt lokalitet på Lolland-Falster.

 

Handskemagerbanden

 

I midten af 1800-tallet herskede lovløsheden på Lolland. Handskemagerbanden stjal, røvede, myrdede og brændte gårde ned. Her fortælles historien om en af landets største forbryderbander og dens skæbne.

 

Hvad skriver han om?

 

H. C. Andersens eventyr er elskede af både børn og voksne. I eventyrene bruger H. C. Andersen ord og begreber, der var almindelige i hans tid, men som i dag er ukendte for læserne. I dette foredrag præsenteres en række af disse udtryk, og de sættes ind i en kulturhistorisk sammenhæng.

 

Han gav naturen stemme

 

I en lang række af H. C. Andersens eventyr er naturen hovedperson, - dyr, fugle, træer. Foredraget trækker nogle af disse hovedpersoner frem, for herigennem at præsentere H. C. Andersens natursyn.

 

Omvisninger
Ture
Booking