20. december 2018
Museum Lolland-Falster

Fragment af lerskive med bidmærke fundet ved udgravningen på Lidsø i år. Foto: Museum Lolland-Falster.

Lerskiver med tandmærker på top 10 over årets fund

For 5000 år siden satte et par lollandske stenalderkvinder deres tandaftryk på historien. De brugte tænderne, enten deres egen eller en afdød bofælles underkæbe, til at ornamentere nogle små lerskiver.

 

To små fragmenter af disse lerskiver med bidmærker dukkede op i år, da arkæologer fra Museum Lolland-Falster udgravede en stor stenalderboplads på Lidsø.

 

Nu har Slots- og Kulturstyrelsen sat tandmærkerne på listen over de 10 vigtigste arkæologiske fund i 2018.

 

På Museum Lolland-Falster glæder arkæolog og museumsinspektør Bjørnar Måge sig over den hæder, der er overgået museet og de mærkelige lerskiver.

 

- Det er en anerkendelse af museets arbejde med at belyse kulturarven, og det viser, at Lolland-Falster stadig rummer mange interessante fund, som fortæller en enestående historie, siger Bjørnar Måge, der ledede årets udgravning ved Lidsø, som blev finansieret af Slots- og Kulturstyrelsen.

 

Hvad lerskiverne har været brugt til, og hvorfor de blev pyntet med tandaftryk, er fortsat en gåde for arkæologerne, men de er fundet i en sammenhæng, som kan afspejle bondestenalderens ritualer.

 

- De er fundet i et område med stenlægninger, hvor man har deponeret hornstejler og kæber fra kvæg. Det minder om noget af det, vi udgravede ved Syltholm i forbindelse med Femernprojektet, hvor vi fandt en lignende skive med bidmærker, og derfor tror jeg, at vi er stødt på hidtil ukendte aspekter af bondestenalderens ritualer, siger Bjørnar Måge.

 

Udgravningerne ved Lidsø er slut for denne gang, men til foråret genoptager Museum Lolland-Falster de arkæologiske udgravninger ved Syltholm, og hvem ved, måske finder arkæologerne flere skiver med bid i.

 

For yderligere kommentarer kontakt:

Museumsinspektør Bjørnar Måge. Tlf.: 52 51 30 76. E-mail: bjm@museumlollandfalster.dk

Kommunikationskonsulent Henrik Schilling. Tlf.: 30 61 20 64. E-mail: hes@museumlollandfalster.dk