23. november 2018
Museum Lolland-Falster

Torshammeren med runer fra Købelev er en af fem vikingegenstande på en ny serie frimærker, der udkommer 2. januar 2019. Foto: PostNord

Torshammer fra Lolland kommer på frimærke

Det var en sensation, da en amulet fra vikingetiden formet som en torshammer dukkede op ved Købelev i 2014. Ikke fordi den slags amuletter er sjældne, men fordi en viking havde ristet runer på den lille hammers overflade.

 

”Dette er en hammer” havde nogen skrevet i runer. På den måde fik arkæologerne vished for, at det, de har gået og kaldt for torshammere, faktisk også forestiller Tors hammer Mjølner.

 

Historien gik verden rundt. Internetmediet Past Horizons bragte historien. Det samme gjorde den britiske avis Daily Mail, og hammeren nåede helt til Chile, hvor en avis skrev om fundet.

 

Og nu får amuletten og runerne opmærksomhed igen. Hammeren bliver motiv på et frimærke i en serie frimærker med vikingesmykker, som PostNord udsender 2. januar 2019.

 

Det var museumsinspektør og arkæolog på Museum Lolland-Falster Anders Rasmussen, som dengang tog imod hammeren fra finderen Torben Christjansen.

 

- Det er fuldt fortjent, at torshammeren er udvalgt til frimærkeserien. Selv om amuletten ikke er af guld, er den helt igennem enestående, fordi den rummer det skrevne ord. Den taler direkte til os, og vi får et sjældent indblik i en tankeverden, som eksisterede for mere end 1000 år siden, siger Anders Rasmussen.

 

Nationalmuseet har for længst erklæret torshammeren for danefæ. Uden at afsløre, hvad finderen fik i danefægodtgørelse, så kan han købe sig adskillige eksemplarer af frimærket, der kommer i værdien 30 kroner.

 

Om serien skriver PostNord, at de fem frimærker har motiver af vikingernes smykker og kunst. De gengiver et skibsformet spænde, en valkyriefigur, en halskæde af glasperler, en torshammer med runeindskrift og et pragtspænde. Genstandene er fundet rundt om i landet. Billederne på frimærkerne er fra Nationalmuseet. Tegningerne er skabt af Bertil Skov Jørgensen og designet af grafisk designer Ella Clausen, PostNord.

 

Læs mere om frimærkeserien med vikingemotiver og retningslinjer for brug af PostNords pressebilleder.

 

For yderligere information kontakt:

Anders Rasmussen, museumsinspektør og arkæolog, Museum Lolland-Falster.
Tlf.: 25 31 90 75. E-mail: ar@museumlolland-falster.dk