12. april 2018
Museum Lolland-Falster

Theisens gård i Nakskov

Kom tæt på Nakskovs historie

Kom med, når Alexandra Damgaard, historiker ved Museum Lolland-Falster, fortæller og viser rundt i middelalderbyen Nakskov. Her fortæller hun om byens historie og dykker ned i de arkæologiske udgravninger, der de seneste år har gjort museet klogere på den gamle købstad.

 

”Nakskov er en af vores gamle og meget spændende lollandske købstæder, fyldt med historier. Og det er mig en fornøjelse at tage folk med rundt i byens små og snørklede gader og fortælle, hvad der er sket i området gennem mange århundreder”, fortæller Leif Plith Lauritsen, som er den, der har givet Alexandra Damgaard ekstra inspiration til omvisningen gennem sit store kendskab til byen.

 

Nakskov er en af Lolland-Falsters syv købstæder, der alle opstod i løbet af middelalderen. Formodentlig startede byen som et lille fiskerleje i begyndelsen af 1200-tallet, og kendes som købstad allerede fra midten af århundredet, hvor den er nævnt i Kong Valdemars Jordebogs ”købstadsliste”. Byens ældst bevarede købstadsprivilegier er fra 1274.

 

Middelalderens købstad havde monopol på handel og håndværk. Det var således forbudt at sælge sine varer uden for byens grænser, og det var kongen, der bestemte, hvornår en by fik status som en købstad – gennem de såkaldte 'købstadsprivilegier'. Ordet 'købing', der ofte knyttes til middelalderens købstæder – som fx Sakskøbing og Nykøbing, betyder et sted, hvor man frit kan købe og sælge under beskyttelse af den særlige markedsfred, som kongen sikrede gennem 'købstadsprivilegierne'.

 

Byvandringen varer cirka en time, og turen vil være på 2-3 km. Da Leif Plith Lauritsen tidligere har været med på arkæologiske undersøgelser i og omkring Nakskov, er der rig mulighed for at stille spørgsmål undervejs til den gamle købstad.

 

Deltagelse i byvandringen kræver tilmelding. Tilmelding kan ske på 54 85 13 03 eller ved henvendelse i Turistinformationen, Færgestræde 1A, 4800 Nykøbing. Tilmelding senest d. 9. maj 2018. Arrangementet aflyses ved 10 personer eller under. Navn, telefonnummer og e-mailadresse oplyses ved tilmelding for det tilfælde, at turen aflyses.

 

For nærmere information kontakt Alexandra Damgaard på ada@museumlollandfalster.dk eller 25 59 34 53.

 

Hvornår: 12. maj 2018 kl. 14-15

Hvor: Toldboden, Toldbodkaj 1, Nakskov

Pris: voksne 60 kr., børn u/ 18 år gratis