25. januar 2018
Museum Lolland-Falster

Fastelavnsarrangementer i Nykøbing og Maribo

Her kommer et tilbud til alle, der går med en prinsesse, en ridder, en superhelt eller noget helt fjerde i maven – fastelavnsarrangementer på Torvet i Nykøbing og på Frilandsmuseet i Maribo.

 

"Når man i dag køber fastelavnsboller hos bageren eller vælger kostume til ungerne, er det nok ikke alle, der lige tænker på det faktum, at det faktisk er en meget gammel højtid, der bliver fejret. Højtiden har sine rødder i middelalderen, dengang Danmark stadig var katolsk, og markerede indgangen til en 40 dage lang fasteperiode, der ledte frem til påsken. Navnet fastelavn kommer nemlig fra det tyske ’Fastelabend’, på dansk ’faste-aften’, – altså aftenen før fasten. I fasteperioden bestod den primære ernæring af bl.a. grovbrød og fisk, og der var deciderede forbud mod at indtage andet end det, kirken foreskrev. Derfor var der mange, der skejede ud på madfronten og nød alle lækkerierne og det, der snart blev forbudt, som fx fint brød, kød og fed mad, aftenen inden. For man ved jo godt, at når der er noget, man ikke må få, så vil man have det. Så det var en klog forholdsregel at tage", fortæller Anne-Lotte Sjørup Mathiesen, formidlingsinspektør ved Museum Lolland-Falster.

 

Programmet for de to dage ser ud som følger:

 

Torvet i Nykøbing, 10. februar kl. 11-13
Ved dagens arrangement slår vi katten af tønden og kårer naturligvis en kattekonge og kattedronning. Børnene kan også lave et gammeldags fastelavnsris, og både børn og voksne kan nyde varm kaffe/kakao og fastelavnsboller undervejs.

 

Der er en præmie til den bedste/mest originale udklædning.

 

Dagens arrangement er et samarbejde mellem Fætter-BR i Nykøbing, Kvickly i Nykøbing, Vores Nykøbing, Kulturland og Museum Lolland-Falster.

 

Frilandsmuseet i Maribo, 11. februar kl. 11-14
Ved dagens arrangement slår vi katten af tønden og kårer naturligvis en kattekonge og kattedronning. Herefter kan børnene pynte deres egen fastelavnsbolle, mens de voksne nyder varm kaffe/kakao.

 

Der er en præmie til den bedste/mest originale udklædning.

 

Dagens arrangement er et samarbejde mellem Kulturland og Museum Lolland-Falster.

 

NB: Det er gratis at deltage i begge dagene. Da begge arrangementer foregår udenfor, anbefaler arrangørerne praktisk og varmt tøj.

 

"Kulturland laver kultur for kulturens skyld, og ser sig selv som en naturlig del af det sociale liv i regionen. Det er vigtigt for os, at vore tilbud kan bruges af alle, også vore sårbare borgere, pårørende, naboer og andet netværk, foruden skoler, foreninger og organisationer. Det hele med henblik på at øge livskvaliteten!", fortæller Vibeke Knöchel Christensen, Museum Lolland-Falsters projektkoordinator på Projekt Kulturland.

 

Vil du vide mere om KULTURLAND, så kig ind på Kulturlands hjemmeside på www.kulturland.nu.