14. december 2017
Museum Lolland-Falster

Den gådefulde, nyfundne elg fra Troelseby. Foto: Tom Eggert Pedersen.

Et ægte julemysterium fra Lolland

Det er et ægte julemysterium. ”Vi har aldrig set noget tilsvarende,” fortæller Marie Brinch, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster, der fortsætter: ”jeg har spurgt eksperter både på Nationalmuseet og i udlandet, og ingen har set noget lignende før.”

 

Julemysteriet er en lille dyreformet genstand, der umiskendelig ligner en elg i fuldt firspring. Den måler kun få centimeter, men er sirligt udformet med fire ben, mule og en stump, hvor halen sandsynligvis har siddet. På hovedet sidder ligeledes en stump, som måske er resterne af et gevir. Den lille elg er lavet af bronze, som er belagt med et tyndt lag guld.

 

”Vi har overvejet om det kunne være en fibula, altså en slags dragtnål, men der er ingen spor efter nåleholder på bagsiden. Det er derfor muligt, at der er tale om et lille pyntebeslag, som har været syet fast på noget – eller måske en amulet. Hvornår den lille elg er fra, er også svært at sige, men jeg har forhørt mig hos en række eksperter, og på baggrund af type og udformning mener de fleste, at der er tale om datering til vikingetid eller middelalder,” fortsætter Marie Brinch.

 

Elgen er fundet af en privat detektorfører på en mark ved Troelseby på Lolland. Ifølge Marie Brinch er det en lokalitet, som allerede har kastet en række spektakulære fund af sig.  Museet har ikke haft mulighed for at undersøge området arkæologisk endnu, men detektorfundene fra lokaliteten peger på en meget rig og spændende plads, sandsynligvis en handelsplads fra vikingetiden. Det er blandt andet fund af vægtlodder, arabiske sølvmønter og det såkaldte klipsølv, som peger på den tolkning. I vikingetiden havde man endnu ikke møntøkonomi, så det var mønternes sølvværdi, som man værdisatte efter. Derfor finder man ofte arabiske sølvmønter, som er klippet i stykker, men også små sølvbarrer eller sølvsmykker, som er ødelagt for at opnå den ønskede værdi.

 

Blandt de mere specielle fund fra pladsen er et par tykke, forbrændte fragmenter af et støbt bronzekar med en grov, plastisk ornamentik. De har heller ikke nogen paralleller herhjemme, og det er muligt, at deres oprindelse skal findes langt mod øst. Der kan således være tale om resterne af en asiatisk malmgryde, som er bragt til Europa af hunnerne i 400-tallet. Det ville jo i så fald være helt fantastisk spændende!

 

Et andet highlight er et pragtspænde, som også skal dateres til 400-tallet. Det er et mesterværk inden for periodens sølvsmedekunst, og den viser et stort kunstnerisk og teknisk overskud, som vi kun meget sjældent ser. Den er med til at hæve denne plads langt op over det sædvanlige.

 

Den lille elg fra Troelseby er ikke engang den første gådefulde, dyreformede fibula fundet på lokaliteten. I 2014 blev der også indleveret en lille hjort eller måske et rensdyr. Den er i sin udformning noget mere gennemført med et flot gevir, og her er der ingen tvivl om, at den har været båret som en kunstfærdig dragtnål. Arkæologerne vurderer, at det tidligere fund dog er en del århundreder ældre end den nye elg. Men det er da spøjst, at to så sjældne dyrefibler forekommer på samme sted, og man kommer da til at tænke på om det virkelig kan være en tilfældighed.

 

Måske har de vidtstrakte handelsforbindelser ikke kun bragt eksotiske varer, men også mennesker fra fremmede egne til Troelseby. ”Måske en bronzesmed fra det høje nord, der af ren og skær hjemve har lavet små rensdyr og elge?” smiler Marie Brinch afsluttende.

 

For nærmere information kontakt:
Arkæolog ved Museum Lolland-Falster Marie Brinch, Museum Lolland-Falster: 52 51 30 72 / mb@museumlollandfalster.dk
Detektorfører: Tom Eggert Pedersen, Tlf. 22 38 23 19/51 16 53 16