09. november 2017
Museum Lolland-Falster

Offentliggørelse og digitalisering af Hasselø-albummet

Museum Lolland-Falster og Guldborgsund Stadsarkiv offentliggør digitaliseringen af Hasselø-albummet og gør derved albummet tilgængeligt for alle interesserede. Her 70 år efter lejrens nedlæggelse er alle arkivalier omkring lejren nu tilgængelige, og det samme er albummet nu.

 

Hasselø-albummet er en samling af fotos fra flygtningelejren på Hasselø syd for Nykøbing. Albummet består af 221 enkeltfotos, 2 panoramafotos og et enkelt løst foto. Alle fotos på nær ét er opklæbet i albummet.  Albummet har en smukt udskåret kasse og forside af træ, og kassen siges at være lavet af tømrer Kurt Wilcken Petersen med udskæringer af Franzmann Aster. 

 

Hasselølejren eksisterede fra 1945-1947 og husede tyske flygtninge, mange på flugt fra Den røde Hær og de tyske kerneområder i Østpreussen, der sidenhen blev delt mellem Polen og Sovjetunionen.

 

Albummets fotos viser dagliglivet i Hasselølejren; børn, der leger, voksne, der arbejder, underholdning til at fordrive tiden med og det store arbejde, der også blev gjort i lejren for at gøre tilværelsen i en flygtningelejr udholdelig. Fotografierne viser også besøg af bl.a. den danske flygtningeadministrations leder, fhv. minister Johannes Kjærbøl, og borgmester Holger Brodthagen fra Nykøbing F.   

 

Albummet er tilgængeligt fra d. 10. november 2017, hvor fotos bliver lagt på Museum Lolland-Falsters hjemmeside www.museumlollandfalster.dk og på Museernes Samlinger, det centrale register over genstande og dokumentationsmateriale fra danske museer https://www.kulturarv.dk/mussam/Forside.action. Guldborgsund Stadsarkiv linker også til billederne på sin hjemmeside http://www.guldborgsund.dk/stadsarkiv, og planlægger senere at tilgængeliggøre fotografierne på Stadsarkivets hjemmeside.

 

Du kan se billederne her (klik på hvert enkelt billede for større udgave): Hasselø-albummet

 

Kulturmindeforeningens årbog for 2017 omhandler netop Hasselølejren.  Bogen udgives i morgen, se mere her: http://kulturmindeforeningen.dk/arrangementer.html.

 

Pris: Søgning i det centrale register er gratis, og det samme er billederne på museets hjemmeside.

Ønskes billederne i en højere opløsning til bogprojekter m.m., kontakt da venligst museet for evt. pris og tilgængelighed.

For nærmere information kontakt da Alexandra Damgaard ada@museumlollandfalster.dk tlf. 25 59 34 53.