13. juni 2017
Museum Lolland-Falster

Tilbageblik – flygtninge dengang og nu

Mange østtyskere satte livet på spil ved en flugt eller et flugtforsøg over Østersøen til Danmark. Det skete i både og kajakker eller i fantasifulde hjemmebyggede fartøjer. For nogle lykkedes flugten, og de nåede Danmark, hvor de blev modtaget med åbne arme af både befolkningen og myndighederne.

 

Anne Elmer vil i sin del af foredraget fortælle om nogle af disse skæbner, mens Dirk Keil, der er opvokset i Østtyskland, vil fortælle om, hvordan han oplevede dét, at østtyskere ønskede at flygte fra hans hjemland.

 

Der bliver i aftenens foredrag også tegnet en parallel til modtagelsen af de ca. 250.000 tyske krigsflygtninge, der ankom til Danmark over en meget kort periode i det sidste halvår af 2. Verdenskrig – en gruppe af mennesker, som fik en knap så varm velkomst. Det var en flygtningestrøm, der pressede det besatte Danmark i forhold til at skaffe ophold og forplejning til de mange mennesker, der på trods af den nødsituation de stod i, blev betragtet som fjender.

 

Med udgangspunkt i de to forskellige opfattelser af flygtninge lægger Anne Elmer og Dirk Keil op til en diskussion af flygtningebegrebet og den modtagelse, forskellige tider har givet flygtninge. De to oplægsholdere håber, at der blandt publikum også vil være nogen, der kan bidrage med oplevelser i forhold til flygtninge dengang og /eller nu.

 

Der er mulighed for at blive klogere på emnet i udstillingen 'MARITIM FLUGT FRA DET TIDLIGERE ØSTTYSKLAND (DDR)' på Marinestationen, Gedser Fyrvej 5, 4874 Gedser, frem til 2. juli hver dag kl. 11-16, undtagen mandage.

 

Hvor: Marinestationen, Gedser Fyrvej 5, 4874 Gedser
Hvornår: 19. juni 2017, kl. 19
Pris: gratis