20. september 2016
Museum Lolland-Falster

En kongelig visit på Falster

Christian VIII og dronning Caroline Amalies besøg i Nykøbing Falster 1843

 

Museumsinspektør Jesper Munk Andersen vil tirsdag d. 4. oktober tage publikum 173 år tilbage i tiden til de hektiske sommerdage i 1843, da Christian VIII og dronning Caroline Amalie gæstede Nykøbing F.

 

I dagene fra 20. til 24. juli 1843 stod Nykøbing Falster på den anden ende. Christian VIII og dronning Caroline Amalie havde taget ophold i Stiftamtsgården på byens torv, mens deres store følge blev spredt rundt blandt byens spidser og embedsmænd. Besøget var kulminationen på flere månedernes forberedelse, hvor stiftamtmanden havde lagt sig i selen fra at præsentere Sydhavsørne på bedste vis for de kongelige gæster. I Nykøbing Falster indbefattede besøget såvel hyldestscener på byens torv som besigtigelse af skoler, fattighus og arrester, ligesom der også blev tid til udflugter til omkringliggende seværdigheder som Kippinge Kirke.

 

”Kongebesøget i Nykøbing, der var første del af kongeparrets ugelange ophold på Lolland og Falster, satte ikke blot et mærkbart præg på livets gang i købstaden, men kastede også en heftig debat af sig i den lokale avis, hvor kongemagten blev diskuteret, og intentionerne bag majestæternes besøg udlagt. En debat, der vidner om politisk røre på Falster og en befolkning, hvor ikke alle var lige begejstrede for kongen”, fortæller aftenens foredragsholder, Jesper Munk Andersen, museumsinspektør ved Museum Lolland-Falster.

 

Aftenens foredrag vil med perspektiv til vore dages dronningebesøg tage publikum med tilbage til sommeren 1843, hvor Christian VIII og hans dronning ankom til Nykøbing Falster. Hør om de kongelige tafler i Katedralskolens gård, de politiske indlæg i Stiftstidende og folkefesten i Thomsens have, hvor dansen gik så lystigt, at aviserne i dagene efter efterlyste ejermændene til tabte smykker og broderede lommetørklæder. Kom helt tæt på begivenhedernes gang og bliv indført i, hvordan et kongebesøg tog sig ud for 173 år siden.

 

Hvornår: tirsdag d. 4. oktober 2016, kl. 19
Hvor:
Hovedbibliotekets foredragssal, Rosenvænget 17, 4800 Nykøbing F.
Pris: Deltagelse er gratis for medlemmer af Kulturmindeforeningen og koster 60 kr. for ikke medlemmer.

 

Foredraget er arrangeret af Kulturmindeforeningen.