20. juli 2016
Museum Lolland-Falster

Middelalderarkælog Leif Plith Lauritsen, Museum Lolland-Falster

Byvandring i Nakskov i forbindelse med byjubilæet

I forbindelse med Nakskovs 750års byjubilæum holder Museum Lolland-Falster byvandring i Nakskov. Her vil middelalderarkæolog Leif Plith Lauritsen fortælle om middelalderbyen Nakskov, og hvad de seneste års arkæologiske udgravninger og forskning har givet af ny viden.

 

”Det er altid en fornøjelse at have folk med rundt i Nakskov. Her er så mange spændende fortællinger og fantastiske lokaliteter at vise frem, man kan næsten fornemme dem når man bevæger sig rundt i byen”, fortæller Leif Plith Lauritsen, middelalderarkæolog ved Museum Lolland-Falster.

 

På Lolland-Falster findes syv købstæder. De opstod alle som byer i løbet af middelalderen, men opnåede deres købstadsrettigheder på forskellige tidspunkter. Den middelalderlige købstad havde monopol på handel og håndværk, og det var forbudt at sælge uden for byen. Det var kongen, der bestemte hvornår en by fik status som en købstad gennem de såkaldte 'købstadsprivilegier'. 'Købing' betyder et sted, hvor man frit kan købe og sælge under beskyttelse af den særlige markedsfred, som kongen sikrede

 

Nakskov startede formentligt som et lille fiskerleje omkring år 1200. Den kendes som købstad allerede fra lige før 1250, hvor den er nævnt i Kong Valdemars jordebogs ”købstadsliste”. De ældst bevarede købstadsprivilegier er fra 1274.

 

Siden byens fødsel er der sket meget i Nakskov og det er udvalgte perioder og temaer fra disse mange hundrede år, at Leif Plith Lauritsen vil fortælle om på sin byvandring. Byvandringen varer cirka en time og der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål undervejs.

 

Byvandringen er arrangeret i samarbejde med styregruppen for Nakskovs 750års jubilæum.  

 

Hvornår: 2. august 2016, 12.30-13.30
Hvor: Toldboden, Toldbodkaj 1, Nakskov
Pris: voksne 60 kr., børn u/ 18 år gratis