15. januar 2015
Museum Lolland-Falster

KØS-arrangement i Saxenhus

Museum Lolland-Falster og KØS Museum for kunst i det offentlige rum, Køge, viser mandag d. 26. januar 2015 kortfilm med highlights fra sommerens Danmarkstour.  En tur, der blandt andet førte dem til Torvet i Sakskøbing, hvor Gottfred Eickhoffs monument Roepiger fra 1940 dannede rammen om en livlig og engageret debat.  Christine Buhl Andersen, direktør på KØS, og medvært Torben Steno præsenterer filmen og fortæller om erfaringerne fra turen gennem det danske mindesmærkelandskab. Filmaftenen arrangeres i samarbejde med Sakskøbing Lokalhistoriske Arkiv og foregår i den store sal i Saxenhus, som ligger på Juniorsgade, en sidegade til Sakskøbing Torv, kun nogle få hundrede meter fra monumentet af roepigerne.

 

I maj og juni 2014 var KØS Museum for kunst i det offentlige rum og journalist Torben Steno på en landsdækkende tur rundt til 10 udvalgte danske mindesmærker for at debattere danskernes forhold til mindesmærker. Turen bragte dem rundt til vidt forskellige steder - fra Nørrebro over Sakskøbing til Odense og Vejen. Alle steder var der optræden af kunstnere, musikere og andre kulturpersoner med relationer til projektet og lokalområdet.

 

Turen fik stor opmærksomhed, og særligt Sakskøbing huskes for den viden og interesse, der var omkring Eickdorffs Roepiger. Et værdifuldt bidrag til museernes forsøg på at sætte nyskabende fokus på tanker om lokal identitet og mindesmærker. Hvad betyder de for os lokalt, og hvordan kan de hjælpe os med at forstå vores historie - og med at fortælle den til andre? SærligtHvordan får man øje på Lolland?var et af spørgsmålene, der gav anledning til en livlig debat på Sakskøbing Torv d. 3. maj 2014.

 

Medvært Torben Steno var moderator for paneldiskussionen mellem blandt andre forfatter og radiovært Knud Romer, direktør for Museum Lolland-Falster Ulla Schaltz og billedhugger Thomas Kadziola. Men heller ikke Sakskøbing-borgere holdt sig tilbage fra at dele ud af deres viden og engagement, og det kom der en både livlig og spændende debat ud af.

 

Efterfølgende var der liveperformance af Esben Pretzmann & Rune Tolsgaard - kendt fra Drengene fra Angora.

 

Nu vises der kortfilm med hightlights fra Danmarkstouren og arrangementet på Torvet i Sakskøbing. Filmen varer ca. en halv time, og bagefter er der åbent for nye samtaler. Der bliver således rig mulighed for at fortsætte, hvor diskussionen slap i sommer, eller åbne for nye emner om både roepigerne, mindesmærker og livet på Lolland.

 

For nærmere information kontakt: Kathrine Monsrud Ekelund, akademisk assistent ved Museum Lolland-Falster på 21 30 93 08 eller kme@museumlollandfalster.dk.

 

Hvor: Saxenhus, Juniorsgade 5, 4990 Sakskøbing
Pris: Gratis entré
Hvornår: mandag d. 26. januar 2015, kl. 19.00 - ca. 21.00