Nyhedsbrev 5. oktober 2017

Fra d. 14. oktober 2017 er der mulighed for at opleve en helt ny udstilling på Falsters Minder. Udstillingen har fået titlen Museum Obscurum, og er en helt anderledes type udstilling, end Museum Lolland-Falster tidligere har vist.

Museum Obscurum

”På grænsen af virkeligheden”

I sommeren 2017 fandt Museum Lolland-Falster under renoveringen af sine gamle bygninger i Færgestræde i Nykøbing F. et for museet ukendt rum.

”Klemt inde mellem udstillinger og magasinrum, bag plader fra gamle udstillinger, dukkede der pludselig et lille, glemt kammer frem. Rummet var låst af med kæder og en gammel lås, men efter nogle forsøg lykkedes det at få låsen op og kæden af. Bag den lille dør så vi ind i et rum, der syntes at være proppet med gamle transportkasser og skabe eller vitriner med genstande i”, fortæller Leif Plith Lauritsen, bygningsansvarlig ved Museum Lolland-Falster.

Ved en gennemgang af skabene og kasserne viste det sig, at disse rummede en fantastisk samling. Fra museets arkiver fandt vi ud af, at der måtte være tale om en arvesag fra en lokal rigmand ved navn Cornelius S. C. Rödder. Han var en handelsmand, samler, rigmand og globetrotter, men levede en relativt skjult tilværelse.

Museet åbner den 13. oktober 2017 en helt ny og ikke mindst anderledes udstilling. En udstilling, hvor den besøgende bliver inviteret ind i Cornelius’ samlerverden.

”Udstillingen kommer til at rumme fortællingen om, hvorledes museer ofte blev skabt på baggrund af samleres samlinger. Om, hvorfor vi i dag bliver fascinerede af det mystiske og bliver tiltrukket af det, med eksempler fra fx YouTube, computerspil og film. Men omdrejningspunktet i udstillingen bliver Cornelius’ samling, som består af genstande, han for størsteparten selv har indsamlet, eller som han har fået via en nær bekendt engelsk samler ved navn Thomas T. Merrylin - disse er i øvrigt aldrig vist i Danmark før. For at forstå de meget mystiske genstande fra Merrylin har museet kontakt med dennes engelske samlings kurator, Alex C.F., som bekræfter historien om Thomas T. Merrylin overfor museet. Som helhed er det samlinger, der for os, som moderne mennesker, fører ud på grænsen af virkeligheden. En samling, der får os til at spørge: Kan dette nu være sandt? Hvad hvis det er sandt? Og vil publikum overhovedet tro på det? Udstillingen er ikke egnet til børn under 12 år, uden en eller flere voksne ledsagere", afslutter Leif Plith Lauritsen, der har ansvaret for udstillingen, med et glimt i øjet.

Læs mere om den spændende og anderledes udstilling

Stedet fortæller danmarkshistorie

"Stedet fortæller danmarkshistorie" både på lørdag og på søndag kl. 15

Lørdag ser vi nærmere på guldalderen, grundloven og periodens betydning med udgangspunkt i Frilandsmuseets Skovpavillon, og søndag går turen til Holeby sukkerfabrik, hvor Brødrene Frederiksens liv og virke belyses, og der ikke mindst fortælles om, hvordan det gik dem med at starte landets første sukkerfabrik i 1872.

Læs mere om arrangementet

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: [email protected]

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld