Nyhedsbrev 27. oktober 2016

I år er det 300 år siden, at Zar Peter den Store besøgte Nykøbing. Dette markerer Museum Lolland-Falster d. 18. november 2016 med foredrag og en middag inspireret af det måltid, zaren indtog d. 15, juli 1716 på det, der i dag er kendt som restaurant Czarens Hus i Nykøbing.

Peter den Store

Museum Lolland-Falster fejrede tidligere på året zarens besøg, og vi vil gerne slutte dette jubilæumsår af med endnu flere festligheder. Disse finder sted fredag d. 18. november 2016, når historiker og medieforsker Karsten Fledelius, arkæolog og dragtforsker Anne Hedeager Krag og historiker og ruslandsforsker Kim Frederichsen byder indenfor til en dag i Zar Peter den Stores tegn. Efter foredraget er der mulighed for at smage en moderne fortolkning af det måltid, som zaren indtog under sit besøg i Nykøbing i 1716.

Læs mere om foredrag og middag i Peter den Stores tegn

En 50-årig i forandring

Kulturmindeforeningen i Nykøbing Falster runder et skarpt hjørne. Det er ikke mindre end 50 år siden, at en gruppe aktive mennesker samledes for at stifte Kulturmindeforeningen Nykøbing Falster. Grunden var, at en række af byens historiske bygninger led en krank skæbne og måtte give plads for en rivende samfundsudvikling. Foreningens stiftere mente, at det kunne gøres på en anden måde, så fortiden kunne berige nutiden uden at stå i vejen for fremtiden. For med Ebbe Kløvedal Reichs citat:  ”Den nutid, der ikke selv ved, hvilken fortid den destruerer, er blind. Og det værste er, at den tvinger al fremtid til også at blive det”.

Kulturmindeforeningen fejrer sine 5 årtier med præsentationen af en jubilæumsbog om foreningens historie, forfattet af Arne Skafte Jensen, den 11. november.

Læs mere om bogpræsentationen og jubilæumsfejringen

Arkivernes Dag

Arkivernes Dag kan alle interesserede se, hvad arkiverne beskæftiger sig med, og hvad arkivet eventuelt kan gøre for den enkelte i søgningen efter kildemateriale.

Hvor: Falsters Egnshistoriske Arkiv, Frisegade 45, 4800 Nykøbing F.
Hvornår: Lørdag d. 12. november kl. 10 - 16

Med jernbanen til bondestenalderen

I en pressemeddelelse skriver Banedanmark:

Mens Banedanmark forbereder sig på at opgradere Ringsted-Femern Banen, dukker ting og sager op af mulden og giver viden om den måde, vore forfædre levede på.

Banedanmark har de sidste år ombygget en række broer på Lolland og Falster forud for arbejdet med at bygge et ekstra spor, så banen bliver dobbeltsporet hele vejen til Rødby, hvor den skal støde til den kommende Femern-tunnel.

”Før vi kan gå i gang med anlægsarbejderne skal vi først igennem forskellige indledende undersøgelser”, fortæller Klaus V. Larsen, som er projekteringsleder på miljøområdet i Banedanmark. Og her er de arkæologiske undersøgelser en af de aktiviteter vi gennemfører. Når vi har vurderet hvilke arbejdsarealer vores entreprenører skal have adgang til, skal der i mange tilfælde eksproprieres jord – og så skal arkæologerne i gang for at se, om der gemmer sig fortidsminder under muldlaget. Banedanmark vil på den måde sikre, at eventuelle fortidsminder bliver undersøgt, inden vi tager arealerne i brug”. 

De senere måneder har Museum Lolland-Falster således været i gang med graveskeerne langs banen lidt nord for Eskilstrup og har gjort væsentlige fund.

Læs hele pressemeddelelsen om de spændende fund

 

Museum Lolland-Falster
Frisegade 40, 4800 Nykøbing Falster

Tlf.: 54 84 44 00
Mail: post@museumlollandfalster.dk

Telefontid:
Tirsdag - torsdag: 10-14
Fredag: 10-13

Afmeld