Tækning af Kapellanboligen i 2009

Forløbet af tækningen

 

Arbejdet er gjort muligt af støtte fra LAG-Lolland, Møenbogaardfonden og Varelotteriet.

 

Siden Frilandsmuseet i Maribo åbnede i 1927 er der sket en stor udvikling af museet. Museet er i løbet af årene blevet udvidet med flere huse, der afholdes efterhånden mange store arrangementer og museet har i de senere år udviklet en del forskellige formidlingstilbud.

 

Et af disse formidlingstilbud er levendegørelse af museets Kapellanbolig. En gruppe, der har sine rødder i museets venneforening, arbejder med at bringe huset tilbage til 1720'erne. Det gøres bl.a. ved hjælp af indretningen, anskaffelse af husgeråd samt levendegørelse af huset ved at optræde i dragter fra perioden. Flere gange i løbet af sæsonen, "flytter" præsteenken med niece og tjenestefolk ind i huset og formidler på den vis livet i et kapellanhus anno 1720. Reaktionerne fra museets publikum er meget positive. De har mulighed for at spørge ind til livet i 1700-tallet og får gode svar, da museet og venneforeningen i fællesskab arbejder på, at det faglige niveau er meget højt samt, at formidlingsformen er meget tilgængelig for alle typer af publikum.

 

Med donationer fra Lag-Lolland og Varelotteriet er det lykkedes Museum Lolland-Falster at få lagt nyt tag på den gamle Kapellanbolig på Frilandsmuseet i Maribo. Museets personale har arbejdet hårdt i perioden inden tækningen, da der var meget der skulle gøres klar inden tækkefolkene kunne komme til. Efterfølgende var der også en del arbejde, der skulle udføres, da huset skulle være klar til udstillere til Moder Jord fødevarefestival. Alt lykkedes og udstillerne kunne indtage Kapellanboligen, der nu havde et smukt og nyt tag.

 

Museets tilbagevendende håndværkerdage har givet os den erfaring, at arbejdet med gamle håndværk og håndværksteknikker er populære blandt museets gæster. Publikum har i forbindelse med f.eks. håndværkerdage mulighed for at stille spørgsmål omkring håndværkernes arbejde. Dette er med til at generere, at folk får lyst til at prioritere gamle håndværk og arbejdet med byggeskik på egne boliger.