De gamle håndværk

Mureren i gang med reparation af skader på bindingsværkshus

 

På Frilandsmuseets skal de gamle huse vedligeholdes regelmæssigt. Det er et enormt arbejde, da museet ønsker at vedligeholde husene rigtigt efter de gamle teknikker. På den måde får publikum den bedst mulige oplevelse og forståelse af datidens byggeskik.

 

De fleste af husene på Frilandsmuseet er bygget af materialer som træ, strå og ler, hvilket er typisk for størstedelen af Danmarks, men også Lolland-Falsters, gamle landbobygninger. Huse var som regel opført i kalket bindingsværk med lertavler og med tag af strå eller halm.

 

Frilandsmuseet får ofte henvendelser fra folk, der gerne vil have et godt råd om vedligeholdelse af deres gamle bindingsværkshuse. Derfor har museet en årlig dag, hvor der bliver sat fokus på netop det. På dagen har alle mulighed for at stille spørgsmål til de professionelle håndværkere, der giver gode råd og demonstrerer de gamle teknikker - teknikker, der stadig bruges i bygningshåndværket den dag i dag. Men Museum Lolland-Falster har udvidet konceptet. Nu kan alle også prøve disse gamle teknikker, der inkluderer arbejde med kalk, tækning, tømrerarbejde og bemaling.

 

Med fokus på de primære byggeelementer, som Frilandsmuseets huse indeholder, giver museet samtidig publikum indblik i, hvordan Frilandsmuseet vedligeholdes, og hvor meget arbejde der er ved de gamle huse.

 

Se Frilandsmuseets kalender for hvornår arrangementet De gamle håndværk finder sted