Historien bag Damptræffet

Poul 'Mølle' viser her de små dampmaskiner ved det første minidamptræf.

 

Da museet i 1988 fik et Ransomes, Sims & Jefferies Lokomobil fra 1919 fra Knuthenborg Gods, skulle det vise sig at blive startskuddet til museets store event 'Fra damp til diesel'.

 

Arbejdsgruppen Lokomobilets Venner istandsatte i 2004/2005 den gamle dampmaskine, og der var stor interesse for arbejdet. Så stor, at en af de frivillige medhjælpere, Poul, spurgte, om han kunne vise sine små dampmaskiner frem for museets gæster, så de kunne se dem i funktion. Det fik han grønt lys til, og ved et lille bord ved bagsmækken af sin bil afholdt han således det første minidamptræf i 2006. Interessen for de små maskiner var stor, og minedamptræffet udviklede sig hurtigt, og der kom mange andre udstillere til med minidampmaskiner.

 

Der arbejdes intenst med lokomobilet

Selvom museets lokomobil blev sat i stand og var 100 % funktionsdygtige kræver der stadig snilde at arbejde med den gamle maskine. Foto Bo Herbst

 

Interessen spreder sig

I resten af landet var der andre, der havde fået øjnene op for det store istandsættelsesarbejde, hvilket betød, at lokomobilet i 2006 blev inviteret til det store veterantræf i Græsted. Deltagelsen inspirerede museets daværende forvalter, der begyndte at lege med tankerne om at udvide minidamptræffet på museet. Der var imidlertid ikke langt fra tanke til handling, og i 2008 blev det første store damptræf 'Fra damp til diesel' afholdt i Maribo.