06. February 2020
Frilandsmuseet

Fastelavn på Maribos frilandsmuseum, De gamle Huse

Nu er det snart tid til at få støvet prinsessekjoler, superheltedragter, masker og sjove hatte af eller komme i det kreative hjørne. For lige om lidt er det fastelavn, og det skal naturligvis fejres. Museum Lolland-Falster har derfor slået pjalterne sammen med Bog & Idé/Legekæden Maribo og Pabst Bakery og inviterer til det hyggeligste fastelavnsarrangement i Maribo.

 

“Vi er glade for at danne rammerne om fastelavnsarrangementet og sætter stor pris på, at der er andre i byen, der har lyst til at være en del af det. Det er tredje gang, at vi holder fastelavn, og det er en fornøjelse at se alle de udklædte børn løbe rundt mellem de gamle huse, der stammer fra en tid, hvor fastelavn var alt andet end udklædning og tøndeslagning,” fortæller Anne-Lotte Sjørup Mathiesen, formidlingsinspektør ved Museum Lolland-Falster. 

 

Højtiden har sine rødder i middelalderen, dengang Danmark stadig var katolsk, og markerede indgangen til en 40 dage lang fasteperiode, der ledte frem til påsken. Navnet fastelavn kommer nemlig fra det tyske ’Fastelabend’, på dansk ’faste-aften’, – altså aftenen før fasten. I fasteperioden bestod den primære ernæring af bl.a. grovbrød og fisk, og der var deciderede forbud mod at indtage andet end det, kirken foreskrev. Derfor var der mange, der skejede ud på madfronten og nød alle lækkerierne og det, der snart blev forbudt, som fx fint brød, kød og fed mad, aftenen inden. For man ved jo godt, at når der er noget, man ikke må få, så vil man have det. Så det var en klog forholdsregel at tage.

 

Dagens program:

11.00: Vi slår katten af tønden og kårer kattekonge og kattedronning

12.15: Pynt din egen fastelavnsbolle

12.45: Kåring af den bedst udklædte

Mens de udklædte børn kæmper om dagens titel som kattedronning eller -konge, kan de kuldskære nyde varm kaffe/kakao.

Der er en præmie til den bedste/mest originale udklædning.

 

NB: Det er gratis at deltage. Da begge arrangementer foregår udenfor, anbefaler arrangørerne praktisk og varmt tøj.

 

Hvornår: 23. februar kl. 11-13

Hvor: De gamle Huse, Maribos frilandsmuseum, Meinckesvej 5, 4930 Maribo

Pris: gratis