19. July 2018
Frilandsmuseet

Undervisning i Frilandsmuseets gamle skole. Foto: Ingrid Riis 

Børn i 1800 tallet - Rundvisning og månedstema på Frilandsmuseet

Rundvisning på Frilandsmuseet 

Kom tætter på barnets hverdag i 1800-tallet med denne måneds tema i Falstergården.

 

Søndag d. 26. august 2018 sætter Frilandsmuseet i Maribo fokus på børn og deres hverdag i en offentlig rundvisning 

 

I begyndelsen af 1700-tallet blev børn anset som små voksne og ikke som en særlig gruppe, der havde behov og rettigheder. De havde ikke deres eget værelse, og måtte som oftest dele seng med søskende eller en bedsteforælder. Faktisk var børn bare små voksne, der ventede på at blive store. 

 

I løbet af århundredet ændrede denne opfattelse sig, og man begyndte at behandle børn anderledes – de fik lov til rent faktisk at være børn. Men alligevel var der stadig en stor forskel på dengang og i dag. Drengene skulle lære at tænke selv, da de skulle ud i den store verden og tjene penge, hvorimod pigerne 'blot' lærte at blive gode mødre og husmødre. Drengene fik således kendskab til sprog, geografi, historie og regning, mens pigerne blev trænet i at læse, regne og brodere.  

 

Det var imidlertid ikke gældende på landet, hvor børnenes primære opgave var at indgå i det daglige arbejde, og indtil de kunne hjælpe til, blev de set som en byrde, da de skulle have mad og passes. 

 

"Hele august er der mulighed for at komme tæt på barnets hverdag i 1700- og 1800-tallet, da det er denne måneds tema i Falstergården på Frilandsmuseet. Her fortæller vi om livet, forholdene og de strabadser børn blev udsat for 300 år siden", fortæller Anne-Lotte Sjørup Mathiesen, formidlingsinspektør ved Museum Lolland-Falster.  

 

Temamåneden afsluttes med en offentlig rundvisning, hvor interesserede kan blive klogere på, hvordan det var at være 'barn i gamle dage'. 

 

Tilmelding og betaling:  
Deltagelse i rundvisningen kræver tilmelding – max 25 deltagere. Tilmelding senest d. 20. august 2018.  

 

Tilmelding kan ske på 5485 1303 eller ved henvendelse i Turistinformationen, Færgestræde 1A, 4800 Nykøbing. Arrangementerne aflyses ved 10 personer eller derunder. Navn, telefonnummer og e-mailadresse oplyses ved tilmelding for det tilfælde, at turen aflyses. Betaling kan ske ved tilmelding eller på dagen.  
 

Hvornår 26. august 2018, kl. 14-15 
Hvor: Frilandsmuseet, Meinckesvej 5, 4930 Maribo 
Pris: voksne 60 kr., børn u/ 18 år gratis