Danmarks ældste gedehjerne

Gedekranium og hjerne

Gedekraniet (tv) og genehjernen (th) ca. 3500 f.Kr.

 

Et af udgravningernes helt særlige fund er et næsten komplet gedekranium, der helt exceptionelt stadig har en væsentlig del af dyrets hjerne bevaret. Zoolog ved Moesgård Museum Jacob Kveiborg har undersøgt kraniet og observerede i den forbindelse flere horisontalt orienterede snitspor ved nakken, der antyder, at der er tale om et parteret dyr, hvor hovedet har været adskilt fra kroppen. Men den bevarede del af hjernen finder zoologen også yderst interessant. En hjerne består næsten udelukkende af let nedbrydelige fedtstoffer og udgør derfor en yderst sjælden fundtype på arkæologiske udgravninger.

 

Når gedehjernen fra Syltholm umiddelbart efter blotlæggelse og trods kraftig skrumpning derfor endnu i en vis udstrækning havde en let rillet overflade, karakteristisk for hjernebark, vidner det om, at man omgående efter parteringen har deponeret dyret i et iltfattigt og roligt miljø, som netop fandtes i området.

 

Underside af gedehjerne

 

Undersiden af gedekraniet

 

Levede blandt landets første bønder

Nærmere undersøgelser har vist, at vi her står med Danmarks ældste gedehjerne. Kranier er kendt fra tidligere men uden hjerne, hvilket gør dette fund helt unikt. Kulstof-14 undersøgelser på gedehjernen har dateret den til omkring 3500 f.Kr. +/- 100 år. Mere præcist levede geden mellem 3631 f.Kr. og 3373 f.Kr. Dateringen placerer kraniet i den absolut tidligste del af bondestenalderen, hvor ankomsten af ged og får samt domesticeringen af urokse og vildsvin var med til at definere landbrugets begyndelse.

 

Arkæologiske undersøgelser viser, at befolkningen i Danmark begyndte at dyrke jorden og holde husdyr i de første århundreder af det 4. årtusinde f.Kr., dvs. i begyndelsen af bondestenalderen (ca. 3900 f.Kr. - 1700 f.Kr.). Fundet at gedekraniet viser, at landsdelen var beboet af nogle af disse første bønder. Spor viser, at de både dyrkede jorden og holdt husdyr.

 

Dyreknogler

Forskellige dyreknogler fundet ved de indledende forundersøgelser

 

 

 

 

 

Hjernen og andre gode sager

Oplev spændende fund og genstande fra Museum Lolland-Falsters Femernundersøgelser