08. oktober 2019
falstersminder

De dødes dag

Allehelgensaften den 31. oktober og Allehelgensdag den 1. november er i den katolske del af verden, og i Danmark i middelalderen, en vigtig mindehøjtidelighed for de døde. I Mexico er denne højtid smeltet sammen med ældgamle, præcolumbianske ritualer og blevet til en livsbekræftende fest for de døde, hvor de dødes sjæle kaldes tilbage til de levendes verden for at nyde alle de ting, de holdt af, mens de var levende.

 

Da der er genstande i Museum Obscurum, som repræsenterer kulturer fra de sydamerikanske lande, vil vi gerne markere denne dag med noget helt særligt.

 

“Der vil derfor blive pyntet op inde og i vores gårdhave, og I kan - til tonerne af mexicansk musik - besøge det fine alter. Man kan klippe de traditionelle mexicanske silkepapirsklip, udsmykke små personlige kranier til ære for éns afdøde eller blive dekoreret i ansigtet i mexicansk stil,” fortæller Leif Plith Lauritsen, arkæolog og bygningsansvarlig ved Museum Lolland-Falster.

 

Der bliver også mulighed for at få en lille smagsprøve på det traditionelle “pan de muerto”, De dødes dags brød. Dette søde brød med kanelsmag er pyntet med meget stiliserede knogler af dej (hvis man ikke lige ved det, kan man måske ikke lige se det).

 

Ved årets temasnak fortæller Leif fra kl. 16 til ca. 16.20 lidt om, hvordan dødekulturen var i middelalderens Danmark. Snakken vil også falde på middelalderens opfattelse af spøgelser.

 

Hvor: Museum Obscurum, Færgestræde 1A, 4800 Nykøbing
Pris: voksne: 50 kr., børn u/18 gratis. Materialepris 35 kr. pr. person/aktivitet.
Hvornår: 1. november kl. 15-18