05. marts 2019
falstersminder

Tarotkort i Cornelius’ lejlighed. Foto: Museum Lolland-Falster

Kontakt til det hinsides og klarsyn om fremtiden

Tarotkort, krystalkugler, ånden i glasset og seancer er omdrejningspunktet for rundvisningen i Museum Obscurum i marts. Her fortæller aftenens guide om, hvordan mange i midten af 1800-tallet og de efterfølgende 100 år dyrkede spiritisme i stor stil.

 

“En opgørelse fra perioden omkring år 1900 viser, at der på verdensplan var omkring 8 millioner, der erklærede sig som spiritister,” fortæller aftenens guide, Leif Plith Lauritsen, arkæolog og bygningsansvarlig ved Museum Lolland-Falster, og fortsætter, “Grunden til, at så mange dyrkede denne trosretning, var blandt andet periodens mange store krige, hvor de efterladte havde brændende ønsker om af få en sidste hilsen fra et tabt familiemedlem”.

 

Der var mange metoder spiritisterne brugte for at få kontakt til afdøde venner og familie. Man holdt blandt andet seancer, hvor mindre grupper mødtes hos et medium, der kunne kanalisere beskeder fra de døde til de levende. “Det var dog ikke uden kontroverser, for ofte var disse medier meget letpåklædte, yndige, unge kvinder og publikum ældre mænd, der fik lov at røre ved kvinderne i den tro, at det var en ånd”, afslutter Leif Plith Lauritsen med et lille smil på læben.

 

Denne aften bliver der også rig mulighed for at komme helt tæt på de mange sjove, skræmmende, mystiske og fascinerende væsner og genstande, som Cornelius har samlet gennem sine mange rejser i store dele af verden og udstillet i sin lejlighed.

 

Da der kun er plads til max. 25 personer til rundvisningen, skal billetter bestilles på forhånd. Rundvisningen aflyses, hvis der er under 10 tilmeldte. Billetterne bestilles på tlf.: 54 85 13 03 (i Turistinformationens normale åbningstid) eller ved direkte henvendelse i Den gamle Købmandshandel/Turistinformationen i Nykøbing F. Køb af billetter er efter først-til-mølle-princippet. Der er mulighed for at betale i Den gamle Købmandshandel eller via MobilePay ved telefonisk kontakt.

 

Hvor: Falsters Minder, Færgestræde 1A, 4800 Nykøbing F.
Hvornår: 28. marts 2019. Døren er åben mellem kl.19.45 og kl. 19:58. Rundvisningen påbegyndes kl. 20 og varer ca. 60 -70 min. Museet lukker igen kl. 21.30.
Pris: voksne 75 kr., børn u/ 18 år 25 kr.

 

For yderligere information, spørgsmål og interview kontakt:  Leif Plith Lauritsen, 60 62 80 99 eller lpl@museumlollandfalster.dk