Museum Obscurum - på grænsen til virkeligheden

Fe fra Thomas T. Merrylin samlingen

 

MUSEUM OBSCURUM VINDER HISTORISKE DAGES FORNYELSESPRIS 2018

læs om fornyelsesprisen her.

 

 

Det farlige, det mystiske og det uforklarlige drager os og pirrer vores nysgerrighed. Det var også nysgerrigheden, der drev os den dag i sommeren 2017, hvor vi fandt en gemt og glemt dør under en renovering på museet i Færgestræde.

 

Inde bag døren fandt vi transportkasser og skabe fyldt med genstande. Genstandene kom fra en tidligere ejer af huset Cornelius S.C. Rödder, som var en lidenskabelig samler, opdagelsesrejsende og købmand.

 

Cornelius’ samling var både forundrende, enestående, mærkelig og ærlig talt en anelse skræmmende.

 

”Under sine rejser indsamlede Cornelius utrolige genstande. Lige fra nærmest souvenirlignende genstande til mere eksotiske og mystiske genstande, fra samurairustning og shamanstokke over diverse udstoppede dyr som næbdyr og kuglefisk, kranier fra fx aber og sabeltiger og videre til …. ja… til hvad? Noget, der ligner fe-mumier, varulve i præparat og noget, han kalder skovbarnet. Alt i alt samlede han mærkværdigheder. Indholdet af Cornelius’ samling var enestående, chokerende og fascinerende og får en til at stille spørgsmålet: Kan dette være sandt?”, fortæller Leif Plith Lauritsen, arkæolog og primus motor for udstillingen.

 

Som så mange andre samlere i 1800-tallet startede Cornelius’ samling som et kuriositetskabinet. Kuriositetskabinetter eller kunstkamre var private samlinger af ofte sjældne, mærkværdige eller sære genstande, både naturlige og menneskeskabte. Genstandene kunne være alt fra religiøse relikvier, antikviteter og souvenirs fra fremmede lande til mærkværdige skabninger og obskure jagtvåben. Men samlingerne indeholdt også mere mørke genstande fx skeletdele fra henrettede personer, mumificerede dyr eller mennesker, varulvetænder, fe-blod og lignende.

 

På museet har vi forsøgt af genskabe Cornelius’ hjem ved hjælp af dagbøger, optegnelser og skriblerier fra hovedpersonen selv. Kom ind på museet og se, om du kan finde Cornelius’ hemmelige samling, den mørke og mere dystre del af hans kuriositetskabinet. Lad dig fortrylle af de gådefulde genstande, som er blevet fundet bag den skjulte dør, og mød de løjerlige udstoppede dyr som kuglefisken og næbdyret samt ikke at forglemme varulven og den lille drage.

 

Zzov med vampyrer og varulve ...

... hvis du tør!

Se filmen - mød udstillingen!
Læs om skelettet af skovbarnet
Læs om den lille drage
Læs om studier af varulve