FACE. En udstilling om dit ansigt

Silikonebuste af prinsesse Iulia Drusilla

Se prinsesse Drusilla i øjnene, hvis du tør! Drusilla var søster til kejser Caligula, som var berygtet for sit udsvævende liv. Portrættet viser stærke følelser – vi ved, at hun blev seksuelt misbrugt og havde flere aborter. Måske er det den desperation, du ser i hendes øjne?

Silikonerekonstruktion af portrætbuste af prinsesse Iulia Drusilla (16-38 e.kr.).

 

De første gengivelser af mennesker, vi kender i dag, er ca. 35.000 år gamle. De er kendt under fællesbetegnelsen Venusfigurer og gengiver alle en kvinde med frodige former, desværre uden nogen særlige ansigtstræk.

 

Sidenhen har menneskets kunstneriske evner udviklet sig, og portrætteringen af det menneskelige ansigt er blevet mere og mere forfinet. Romerne og grækerne har efterladt sig tusindvis af buster og statuer af guder, helte og overhoveder, der med hvert sit ansigt giver beskueren et kik ind i antikken. Her kan vi pludselig stå ansigt til ansigt med store kejsere og sagnomspundne helte, som vi ellers kun læser om i historiebøgerne. Og det hele bliver pludselig meget virkeligt, når fortidens personer får tilknyttet et ansigt. Det bliver pludselig en person, vi kan forholde os til, og ikke bare et navn.

 

Forlægget for silikonerekonstruktionen af prinsesse Iulia Drusillas buste

Forlægget for silikonerekonstruktionen af prinsesse Iulia Drusillas buste

 

Med udviklingen af portrætkunsten sker der for alvor en udvikling inden for gengivelse af det menneskelige ansigt. Hvor det i begyndelsen var stilistiske fremstillinger af religiøse personligheder, blev teknikkerne mere og mere forfinede, og vi kan i dag nyde smukke gengivelse af renæssancens personligheder. Desværre får vi oftest kun ansigt på de højere klasser i samfundet, da det er dem, der har råd til disse dyre vaner. Dette ændrer sig heldigvis, når vi kommer lidt op i tid, og flere kunstnere begynder at portrættere hverdagslivet i byen og på landet.

 

Familieportræt fra Museum Lolland-Falsters fotosamling

Familieportræt fra Museum Lolland-Falsters fotosamling

 

Den helt store revolution kommer i anden halvdel af 1800-tallet, hvor fotografiet for alvor begynder at blive udbredt. Og derfra og frem til i dag er antallet af portrætteringer af det menneskelige ansigt vokset eksplosivt. Men hvorfor er det netop ansigtet, der har fascineret os gennem årtusinder?

 

FACE. En udstilling om dit ansigt sætter fokus på ansigtet gennem historien og ikke mindst, hvordan vi ser på ansigtet i dag. Den sætter spørgsmålstegn ved vores fascination af ansigtet – bl.a. hvad er smukt, og hvad er grimt? Er det, vi finder smukt i dag også det, man lagde vægt på før i tiden?

 

Udstillingen er udarbejdet på baggrund af Museum Silkeborgs udstilling af samme navn. Der arrangeres forskellige aktiviteter i forbindelse med særudstillingen. Dette annonceres på museets hjemmeside.

 

Hvornår: 17. marts - 27. oktober 2018 i museets normale åbningstid
Pris: Voksne: 50 kr. Børn gratis.