Den Kolde Krig på spidsen

Foto fra udstillingslokalet

I udstillingen kan man se det originale plotterbord, som gasterne brugte, når de "plottede" skibenes positioner. Inde under bordpladen kan man se hilsner og tags fra marinesoldaterne.

 

I 45 år blev der holdt et vågent øje med Warszawapagten fra Danmarks sydligste hus. Fra 1948 til 1991sad en lille gruppe marinesoldater på Marinestation Gedser på vagt og holdt øje med skibstrafikken gennem Femern Bælt døgnet rundt - året rundt.  De danske marinesoldater indberettede til NATO, hvor hvilke krigsskibe og ubåde befandt sig, og hvor de sejlede hen. Overvågningen blev ikke mindre aktuel op til Berlinmurens fald i 1989, hvor man gjorde sig klar til at modtage i tusindvis af flygtninge fra DDR. Så mens østtyskerne låste adgangen til vesten op, låste mandskabet på Marinestation Gedser sig inde i forhøjet beredskab, da ingen anede, hvordan Sovjet ville reagere.

 

Temaerne i udstillingen handler om dagligdagen og arbejdet på marinestationen. Om hverdag og krisesituationer, om kedsomhed og samarbejdet med NATO og om flugt og forbindelser over Østersøen. I udstillingen vises korte dokumentarer om den kolde krig, og via sitet skibstrafik.dk kan du orientere dig om alle skibe omkring Gedser Odde.

 

Udstillingen er indrettet i indkvarteringsbygningen, som er den eneste tilbageblevne del af Marinestationen.  Udstillingen er lavet i samarbejde mellem Guldborgsund Kommune, Museum Lolland-Falster og Koldkrigsmuseum Stevnsfort. Teksterne er på dansk, tysk og engelsk. Marinestationen holdes åben af volontører, og "Den Kolde krig på Spidsen" kan ses igen til sommer.

 

Helle Ålsbøl

 

Åbningstid:  i uge 22-28 samt uge 31-37, tirsdag-søndag kl. 12-16

Adresse: Gedser Odde, Fyrvej 5, 4874 Gedser

Fri entré