30. May 2016
Forside

Alle medarbejderne på arkivet

 

Besøg i Gedser Lokalhistoriske Arkiv

Gedser Lokalhistoriske Arkiv har til huse på Skolegade 2 i Gedser i den gamle nu nedlagte skole.

 

Her deler de pladsen med ’Det sorte Geomuseum, der med støtte fra Kommunen og LAG-midler har fået stablet nogle enorme flotte udstillinger af oldtidssamlinger op i tilstødende lokaler, som har været åbne for publikum i sommermånederne. En god nabo at have, der kan trække folk til huse og gøre et Lokalarkiv synligt.

 

Vi blev budt velkommen af deres arkivleder Ellen Krighaar, som har været leder af arkivet siden 1992, altså i 24 år. Ja- hvem kan slå den. Vi havde også her tilbudt at tage brød med til kaffen og den blev godt modtaget, men vi måtte lige vente på den sidste af medarbejderne Harriet Elmgreen. Hun er lærer på den lokale skole og skulle lige først have fri. Og det var godt, for det viste sig, at det kun er Harriet, der mestrer Arkibas5 og derfor også havde været på kursus. Så på spørgsmålet om deres brug af kurser, var det kun Harriet, der havde været af sted. De andre 5 havde ikke været på kursus. Så her var noget at tale om, og vi påpegede både Arkibas5, men absolut også modulkurser og Årsmødet i Middelfart, hvor vi fremhævede den sociale kontakt med ’ligesindede’ og der få inspiration til dagligdagen på arkivet.

 

Gedser Lokalarkiv råder over 200m2, fordelt på stue og 1.sal til 5 frivillige og arkivlederen. I stuen er der et stort lokale med en lille permanent udstilling og et mødebord. Ved siden af ligger arbejdslokalet, fordelt med 6 arbejdspladser, men ikke med PC til alle. På 1.sal overspilles gamle kassettebånd med ældre interviews til PC (digital lyd). Ca. 60 bånd er allerede overspillet.

 

Arkivet blev i sin tid oprettet af en Ketty Rasmussen. De er ikke underlagt en bestyrelse eller lign. men er selvstyrende. Der er ingen forening og derfor ingen medlemmer. Det eneste forpligtende er Samvirket, hvor arkiver i Guldborgsund kommune mødes til fælles drøftelse og fordeling af det beløb, som kommunen har sat af.

 

Arkivbesøget fandt sted i 2016.