23. January 2017
Frilandsmuseet

I vinterferien kan alle være med til at lave det flettede hegn ved Ane Huggemands hus.

Arrangementet er desværre aflyst.

Vinterferieaktiviteter på Frilandsmuseet

Tre dage i vinterferien afholder Museum Lolland-Falster spændende aktiviteter for børn og voksne på Frilandsmuseet i Maribo. Her sætter vi fokus på de gamle flettetraditioner og inviterer alle indenfor til at prøve kræfter med det gamle håndværk.    

 

”Vi fik sidste år skiftet en del af det flettede risgærde rundt om Ane Huggemands hus, og nu er det tid til at skifte en del mere. Vi er i øjeblikket ved at skifte raftehegnet, der vender ind mod selve huset, og når den nye del af det flettede risgærde er færdigt, bliver det igen en fin indhegnet have, hvor vi kan dyrke forskellige nytteplanter, fortæller Anne-Lotte Sjørup Mathiesen, formidlingsinspektør ved Museum Lolland-Falster.    

 

For at få føling med det traditionsrige håndværk bliver der rig mulighed for at prøve at svinge stavrekøllen, der var det værktøj, man brugte, når de flettede risgærder blev etableret og/eller renoveret. Men er man mere til den mere kunstneriske anvendelse af pilen, er der også mulighed for dette. "Museet har nemlig allieret sig med pilefletter Else Frederiksen, der vil hjælpe alle interesserede med at lave fletterier til haven, som kan bruges i forbindelse med fodring af fugle. Disse kunstneriske udfoldelser laver vi i Havehuset, hvor vi også fyrer op i brændekomfuret, så vi kan få lidt at varme os på," afslutter Anne-Lotte Sjørup Mathiesen   

 

Traditionen med pileflettede hegn kender vi på Lolland-Falster helt tilbage fra midten af 1700-tallet, dog kun fra enkelte lokaliteter. Her blev de sat i markskel og markerede hermed ejerforholdene klart og tydeligt. Dog bliver metoden først for alvor udbredt med indførelsen af landboreformerne i slutningen af 1700-tallet, og et halvt århundrede senere var det lolland-falsterske landskab fyldt med alenlange rækker af pil og poppel, der markerede de forskellige ejerforhold. Anvendelsen af pil og poppel går stærkt ned ad bakke fra anden halvdel af 1800-tallet. Her havde træerne efterhånden vokset sig så store, at deres rødder ødelagde mange af de drænrør, der blev etableret i perioden. Derfor blev mange af de gamle træer skiftet ud med tjørne- og kratplanter.    

 

Se mere om pilefletter Else Frederiksen på hendes hjemmeside. I forbindelse med arrangementet er der ligeledes mulighed for at købe hendes kreationer, da hun medbringer et udvalg til Frilandsmuseet.   

 

For nærmere information kontakt: Anne-Lotte Sjørup Mathiesen på 25593456 eller asm@museumlollandfalster.dk  

 

Arrangementet er desværre aflyst.